Uradni Zagreb pozdravil pravnomočno sodbo Mladiću

Hrvaška vlada je pozdravila današnjo sodbo prizivnega senata Mehanizma za mednarodna kazenska sodišča, s katero so nekdanjemu poveljniku vojske Republike srbske Ratku Mladiću potrdili obsodbo na dosmrtni zapor zaradi zločinov med vojno v BiH. Kot so sporočili, je šlo za dolgo pričakovano sodbo in ocenili, da je izrečena kazen primerna.

Poudarili so, da je Mladić pravnomočno obsojen tudi za nekatere najhujše zločine, ki so bili storjeni v Bosni in Hercegovini.

“Kot udeleženec več združenih zločinskih podvigov je storil genocid kot tudi najbolj okrutne zločine proti človeštvu ter kršil pravila in običaje vojskovanja z namenom, da bi za vedno odstranil Bošnjake in Hrvate s posameznih območij BiH,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Uradni Zagreb je tudi izrazili nezadovoljstvo, ker v končnem postopku proti Mladiću niso ugotovili udeležbe najvišjih državnih predstavnikov Srbije v združenem zločinskem podvigu, ki je predstavljal najhujše kršitve mednarodnega humanitarnega prava. Izrazil je tudi obžalovanje, ker Mladić “ni bil obtožen tudi za številne vojne zločine med napadi na Hrvaško, v kateri je začel svoj krvavi pohod”. Uradni Zagreb je tudi izrazil upanje, da bo sodba prinesla vsaj delen mir in zadoščanje Mladićevim žrtvam in njihovim družinam.

Na Hrvaškem Mladiću pripisujejo odgovornost predvsem za zločine v vasi Škabrnja v zaledju Zadra, v kateri so pripadniki takratne JLA in srbskih upornikov 18. novembra 1991 ubili 84 prebivalcev in ujetih hrvaških vojakov. Poveljnik napadalcev je bil takratni polkovnik JLA Ratko Mladić. Zločin se je zgodil istega dne, ko so srbske sile zasedle Vukovar. Mladiću so po vojaških operacijah na Hrvaškem leta 1991 podelili čin generala JLA.

Hrvaško pravosodje je obravnavalo odgovornost Mladića zaradi zločinov proti civilnemu prebivalstvu v dalmatinskem zaledju na območju Šibenika in Sinja avgusta in septembra 1991. Šibeniško sodišče je zaradi teh zločinov maja 1991 Mladića in še šest oseb obsodilo v odsotnosti na 20 let zapora. Mladića so v Šibeniku leta 1995 obtožili tudi organiziranja rušenja jezu in hidroelektrarne na reki Cetini, s čem je ogrozil življenja več deset tisoč prebivalcev v splitskem zaledju.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button