Sosednje države

Na Hrvaškem po torkovem potresu najmanj tisoč popolnoma uničenih objektov

V rušilnem potresu, ki je v torek stresel območje južno od Zagreba, je na območju Petrinje, Gline in Siska popolnoma uničenih najmanj tisoč objektov, še najmanj toliko jih je poškodovanih, je danes sporočil predsednik sisaško-moslavške županije Ivo Žinić. Potrdil je, da zaenkrat nimajo prošenj za iskanje pogrešanih svojcev.

 

Kot je še dejal, v Glini in okolici ni oskrbe z vodo, medtem ko v nekaterih predelih Petrinje prihaja do motenj pri dobavi električne energije.

Žinić je še povedal, da je minulo noč v organiziranih namestitvah preživelo približno 500 ljudi, ki so v torkovem potresu ostali brez domov. Večino so namestili v vojašnico v Petrinji. Dodal je, da so bili številni tudi pri sorodnikih in prijateljih.

Del prebivalcev kljub zagotovljeni namestiti ni želel zapustiti svojih uničenih domov in so noč preživeli v avtomobilih ali ob ognju na prostem, je dodal.

Potrdil je tudi, da je v torkovem potresu umrlo sedem ljudi, od tega pet v vasi Majska Poljana v bližini Gline. Potres je po eno smrtno žrtev zahteval v Petrinji in v Žažini pri Sisku.

Poudaril je, da zaenkrat nimajo prijav, da bi kdo pogrešal svojce, a pojasnil, da bo končno število mrtvih in poškodovanih znano, ko bodo reševalci pregledali tudi najbolj oddaljene vasi v županiji. Hrvaško notranje ministrstvo je v torek zvečer sporočilo, da je bilo v torkovem potresu poškodovanih 26 oseb, od tega šest huje.

Na območju županije so danes zabeležili tri nove potresne sunke z magnitudami 4,8, 4,7 in 3,9. Gasilci so sporočili, da so današnji potresni sunki povzročili dodatno škodo na več že poškodovanih objektih, predvsem na dimnikih in strehah.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v torek napovedal, bodo na današnji seji hrvaške vlade za najnujnejšo popotresno obnovo objektov namenili 16 milijonov evrov.

Na Hrvaškem se tla tresejo od ponedeljka. Največ gmotne škode je na območjih Petrinje, Gline in Siska.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button