Sosednje državeGospodarstvo

Hrvaške avtoceste lani s skoraj tretjino nižjimi prihodki

Na nekaj več kot 1306 kilometrih hrvaških avtocest so v lanskem letu nabrali za 2,15 milijarde kun (287 milijonov evrov) cestnin, kar je 31,5 odstotka manj kot v letu 2019. Za 28,1 odstotka pa se je skrčil obseg prometa na avtocestah, našteli so 62,25 milijona vozil, je danes objavilo hrvaško združenje koncesionarjev avtocest (Huka).

V hrvaškem nacionalnem poročilu za leto 2020, ki ga je objavila Huka, so izpostavili, da so občutno slabši lanski rezultati v primerjavi s tistimi v letu 2019 posledica pandemije covida-19, ki je močno ohromila prometni sektor na Hrvaškem.

Spomnili so, da so bili lani na Hrvaškem štirje koncesionarji avtocest, javni podjetji Hrvatske autoceste (Hac) in Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) ter javno-zasebni koncesionarji Bina-Istra in Avtocesta Zagreb-Macelj (AZM). Vsi štirje so lani zabeležili dvomestno skrčenje prometa vozil v primerjavi z letom 2019, je izpostavila Huka.

Med drugim so navedli, da se je lani na hrvaških avtocestah zgodilo tudi 21,3 odstotka manj prometnih nesreč, umrlih je bilo 29 odstotkov manj, poškodovanih v prometnih nesrečah pa 36 odstotkov manj. Tako so lani zabeležili 2123 prometnih nesreč, v katerih so umrle 22 osebe, ranjenih pa je bilo 294.

Medtem se je s 1. januarjem letos javno podjetje ARZ tudi uradno združilo s podjetjem Hac. Enotno hrvaško javno avtocestno podjetje tako upravlja 1105 kilometrov avtocest. Koncesionar Bina-Istra, v kateri ima večinski delež francoska družba Bouygues, skrbi za 140 kilometrov avtocest in hitrih cest, ki so bolj znane kot istrski ipsilon. Koncesionar Autocesta Zagreb-Macelj (AZM), v katerem je večinski lastnik avstrijski Strabag, upravlja 60 kilometrov avtoceste med hrvaško prestolnico in mejnim prehodom Gruškovje.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button