Sosednje države

Avstrija z opravičilom za kazenski pregon homoseksualcev

Avstrijska pravosodna ministrica Alma Zadić se je danes v imenu države opravičila za kazenski pregon homoseksualcev. Po ocenah zgodovinarjev je bilo v Avstriji med letoma 1950 in 1971 zaradi spolne usmerjenosti obsojenih okoli 13.000 ljudi.

“Želim vam izraziti svoje veliko obžalovanje za trpljenje in krivico, ki vas je doletela,” je dejala ministrica danes na Dunaju. “Institucije, ki bi jih morale pravzaprav ščititi, so tem ljudem prekršile njihovo dostojanstvo in človeškost,” je dodala. Opravičila se je tudi za dolgoletni molk pravosodja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po ocenah avstrijskega zgodovinarja Andreasa Brunnerja je bilo do leta 1971 v Avstriji zaradi homoseksualnosti obsojenih okoli 13.000 ljudi. Šele zatem se je kaznovanje istospolnih stikov nekoliko umirilo, je danes pojasnila ministrica.

Napovedala je tudi postavitev posebnega spomenika, ki pa naj ne bi bil zgolj opomnik na zgodovinske krivice, ampak tudi opozorilo, da so pripadniki skupnosti LGBT še vedno tarča nasilja in sovraštva. Potrebnega bo več razjasnjevanja, dialoga in tudi varovanja pravic, je še dodala avstrijska ministrica Zadić.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button