Sosednje državeGospodarstvo

Avstrija namerava povečati število dronov za nadzor meje

Avstrijsko notranje ministrstvo želi povečati število dronov za nadzor meje. Do poletja bi kupili dodatnih 23 dronov, do leta 2023 pa bi želeli imeti skupno 90 dronov, je sporočil notranji minister Karl Nehammer. Stroške nakupa ocenjujejo na okoli dve milijardi evrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Policija ima trenutno na voljo 18 dronov, pri večini gre za osnovne modele, ki jih uporabljalo predvsem za ogled nesreč iz zraka. Le nekaj dronov, ki jih že uporabljajo, ima vgrajene toplotne kamere, žaromete in merilce razdalje, kar pa je nujna oprema za nadzor meje.

Ministrstvo je še sporočilo, da bodo drone uporabljali predvsem za nadzor tovornjakov iz zraka. Vse več je namreč tudi primerov, ko zgoraj razrežejo platno, da tako skrijejo migrante v tovornjak, ne da bi voznik vedel za to. V pomoč bodo novi droni tudi pri nadzoru težje dostopnega terena.

Minister v maju načrtuje srečanje s kolegi iz Hrvaške, Romunije in Bolgarije, s katerimi želi govoriti o pereči tematiki tihotapljenja ljudi, so še sporočili z ministrstva.

Avstrija opravlja nadzor z droni tudi na meji s Slovenijo. Med drugim so lani jeseni imeli avstrijski in slovenski policisti skupno vajo nadzora meje z droni. V sklopu dogodka sta se srečala tudi notranja ministra obeh držav, Aleš Hojs in Karl Nehammer.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button