Sojenje Winterkornu zaradi domnevne goljufije šele aprila

Sodni proces proti nekdanjemu prvemu možu Volkswagna Martinu Winterkornu se bo začel dva meseca kasneje od dosedanjih načrtov. Namesto 25. februarja bo stekel 20. aprila, je danes sporočilo deželno sodišče v nemškem Braunschweigu. Winterkorn se bo moral zagovarjati zaradi obtožb o goljufiji.

 

 

Sojenje Winterkornu bo osrednje sojenje v okviru afere dieselgate. Leta 2015 je Volkswagen priznal, da je okoli 11 milijonov dizelskih vozil po vsem svetu opremil z goljufivo programsko opremo, ki jim je pomagala prestati okoljske teste. Winterkorn je kmalu po izbruhu škandala odstopil.

V pravnih procesih se poraja zlasti vprašanje, ali je Winterkorn za sporno programsko opremo vedel ter je z molkom zavajal vlagatelje in druge deležnike. Njegova pravna ekipa vse obtožbe na njegov račun zavrača.

Začetek sojenja, na katerem bodo na zatožni klopi ob 73-letnem Winterkornu sedeli še štirje drugi nekdanji vodilni v Volkswagnu, je sicer sodišče preložilo zaradi epidemije covida-19, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Sojenje bi lahko trajalo do dve leti.

Winterkorn ima po navedbah obrambe težave z zdravjem, zato je vprašanje, kako redno bo prisoten na sojenju.

Source
STA
Back to top button