Sodišče razveljavilo obsodbo nekdanjega avstrijskega podkanclerja Stracheja

Višje deželno sodišče na Dunaju je danes razveljavilo obsodbo nekdanjega avstrijskega podkanclerja in vodje avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheja, ki je bil lani v primeru korupcije obsojen na 15-mesecev pogojne zaporne kazni. Odločitev sodišča Stracheja ni oprala krivde, temveč je zadevo le vrnila v ponovno obravnavo.

 

Sodišče je ugotovilo, da v sojenju na prvi stopnji niso bila v zadostni meri upoštevana sporočila v klepetu, ki bi Stracheja morebiti razbremenila krivde, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Primer je sicer povezan z donacijami, ki jih je leta 2016 in 2017 Strachejevi skrajno desni stranki namenil njegov prijatelj in upravljavec dunajske bolnišnice. Avstrijski podkancler med letoma 2017 in 2019 je bil nato obtožen, da je pomagal doseči ugodno spremembo zakonodaje v korist klinike omenjenega prijatelja. Strache se je na razsodbo kasneje pritožil.

Mesec dni nazaj je bil Strache v ločenem primeru, prav tako povezanim s sumi korupcije, oproščen. V tem primeru je bil obtožen, da je v času, ko je bil podkancler, v zameno za donacije združenju, povezanim z FPÖ, prijatelju pomagal do položaja v nadzornem svetu avstrijskega upravljavca avtocest Asfinag. Dunajsko deželno sodišče je takrat ocenilo, da tožilstvo svojih obtožb ni uspelo nedvoumno dokazati.

Source
STA
Back to top button