Slovenija novembra z najvišjo rastjo gradbeništva v EU

Obseg gradbenih del v območju z evrom in v celotni EU se je novembra povečal; v primerjavi z oktobrom je bila rast 1,4- oz. 1,2-odstotna. V medletni primerjavi se je obseg zmanjšal za 1,3 oz. 1,1 odstotka. Slovenija je tako na mesečni ravni kot v medletni primerjavi zabeležila najvišjo rast, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

 

Novembra se je v primerjavi z oktobrom v območju z evrom obseg del na gradbenih inženirskih objektih povečal za 3,1 odstotka, obseg del pri gradnji stavb pa za en odstotek. V EU je bila rast triodstotna oz. 0,7-odstotna.

Med državami, za katere je imel Eurostat podatke, so največjo mesečno rast del zabeležile Slovenija (+12,2 odstotka), Madžarska (+12 odstotkov) in Slovaška (plus sedem odstotkov). Največje padce so medtem zabeležili v Romuniji (-4,9 odstotka), Španiji (-1,4 odstotka) in Belgiji (-0,9 odstotka).

V medletni primerjavi je bil novembra obseg del v gradbeništvu v območju z evrom manjši za 1,3 odstotka, v celotni uniji pa za 1,1 odstotka.

V območju z evrom je gradnja stavb upadla za 1,6 odstotka, obseg del na gradbenih inženirskih objektih pa je bil večji za 0,4 odstotka. V EU se je obseg del pri gradnji stavb zmanjšal za 1,2 odstotka in obseg del na gradbenih inženirskih objektih za 0,2 odstotka.

Največje padce obsega gradbenih del so v medletni primerjavi zabeležile Španija (-13,1 odstotka), Belgija (-9,3 odstotka) in Slovaška (-8,8 odstotka). Največjo rast pa so imele Slovenija (+18,4 odstotka), Romunija (+9,3 odstotka) in Madžarska (+5,1 odstotka).

Source
STA
Back to top button