Slovenija novembra z največjim letnim padcem gradbeništva v EU

Obseg gradbenih del v območju z evrom se je novembra lani glede na oktober znižal za 0,2 odstotka, v EU pa se je za 0,2 odstotka zvišal. Na letni ravni je bil padec 0,5- oz. 1,3-odstoten. Največjega je beležila Slovenija, obseg gradbenih del se je v primerjavi s predlanskim novembrom skrčil za več kot 17 odstotkov, je danes objavil Eurostat.

 

 

Oktobra se je obseg gradbenih del v območju z evrom okrepil za 0,6 odstotka, v EU pa za 0,7 odstotka, so ob objavi novembrskih podatkov spomnili na evropskem statističnem uradu.

Novembra se je v območju z evrom obseg del v mesečni primerjavi na stavbah zmanjšal za 0,7 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa povečal za en odstotek. V EU se je na gradbenih inženirskih objektih povečal za 0,9 odstotka, na stavbah pa zmanjšal za 0,4 odstotka.

Med državami, za katere so bili na voljo podatki, so največje mesečne padce zabeležili v Belgiji (-3,7 odstotka), Franciji (-1,4 odstotka) in Nemčiji (-0,8 odstotka). Na drugi strani so največje rasti beležile Romunija (+8,0 odstotka), Madžarska (+5,0 odstotka) in Slovaška (+4,8 odstotka).

Na letni ravni so se dela na gradbenih inženirskih objektih v območju z evrom povečala za 0,7 odstotka, na stavbah pa za 0,3 odstotka. V EU so se dela na inženirskih objektih povečala za 1,4 odstotka, na stavbah pa za 1,2 odstotka.

Največjo letno rast so beležile Poljska (+12,7 odstotka), Madžarska (+12,3 odstotka) in Finska (+8,4 odstotka). Največje padce so imele Slovenija (-17,3 odstotka), Belgija (-8,8 odstotka) in Španija (-5,6 odstotka).

Source
STA
Back to top button