AktualnoSlovenijaEvropaGospodarstvo

Slovenija januarja z eno višjih rasti obsega gradbenih del v EU

Obseg gradbenih del v območju z evrom se je januarja glede na lanski december povečal za 0,8 odstotka, v EU pa za 0,9 odstotka. Medletno je bil medtem januarski obseg za 1,9 oz. 1,8 odstotka manjši. Slovenija je v obeh primerjavah januarja beležila eno višjih rasti v uniji, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Januarska mesečna rast obsega gradbenih del v evrskem območju in celotni EU je sledila decembrskemu upadu, ki je dosegel 1,5 oz. 1,3 odstotka. Medletno pa je bila slika slabša kot decembra, ko je obseg gradbenih del glede na december 2019 stagniral.

V območju z evrom se je januarja na mesečni ravni obseg del na stavbah povečal za 1,3 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za bolj skromnih 0,1 odstotka. V EU je obseg del na stavbah narasel za 1,1 odstotka in na gradbenih inženirskih objektih za 0,8 odstotka.

Med članicami, za katere so bili na voljo podatki, so največjo mesečno rast obsega gradbenih del beležile Francija (16,3 odstotka), Slovenija (8,4 odstotka), Madžarska (7,4 odstotka) in Belgija (6,7 odstotka). Padce so medtem beležila Nemčija (-12,2 odstotka), Slovaška (-2,3 odstotka) in Bolgarija (-1,3 odstotka).

V medletni primerjavi se je v območju z evrom obseg del na stavbah zmanjšal za 7,4 odstotka in na gradbenih inženirskih objektih za 0,4 odstotka. V EU je bil padec del na stavbah 6,5-odstoten, na gradbenih inženirskih objektih pa 0,7-odstoten.

Največji medletni padec so imele Slovaška (-14,5 odstotka), Nemčija (-8,7 odstotka) in Avstrija (-8,5 odstotka). Rast so medtem beležile Madžarska (+11 odstotkov), Francija (+4,3 odstotka), Slovenija (+4,2 odstotka), Španija (0,5 odstotka) in Belgija (0,3 odstotka).

Slovenija je tako v obeh primerjavah zabeležila eno najvišjih rasti obsega gradbenih del v uniji.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button