AktualnoSlovenijaEvropaGospodarstvo

Slovenci v Severni Makedoniji gradijo vetrno elektrarno

Slovenska energetska skupina Interenergo in investicijsko podjetje Trigal bosta v Severni Makedoniji postavila vetrno elektrarno z močjo 30 MW. Vrednost naložbe je 40 milijonov evrov.

Vetrna elektrarna bo zrasla v občini Bogdanci, kjer en tovrstni objekt s trenutno 16 vetrnicami deluje že od leta 2015. Njegovo moč s postavitvijo štirih novih vetrnic prav zdaj povečujejo na 36,8 MW. Ta naložba je vredna 21 milijonov evrov.

Nova vetrna elektrarna v Bogdancih, ki bo proizvajala zadostne količine energije za približno 18.000 gospodinjstev, bo predvidoma dokončana v dveh letih, je ta teden sporočili predsednik vlade Severne Makedonije Zoran Zaev.

Direktor Interenerga Blaž Šterk je po poročanju spletnega portala Balkan green energy news povedal, da bodo postavili šest vetrnic, v omrežje pa jih bodo priključili do leta 2023. Družba s sedežem v Ljubljani je del avstrijske skupine Kelag, pri projektu v Severni Makedoniji pa sodeluje z družbo Trigal, skupnim podjetjem Zavarovalnice Triglav in nemške družbe za upravljanje naložb KGAL.

Zaev verjame, da to ni zadnja investicija v vetrne elektrarne. Dnevi proizvodnje elektrike iz fosilnih goriv se iztekajo, je dejal in dodal, da njegova država strogo sledi strateškim ciljem o nadomeščanju fosilnih goriv z obnovljivimi viri energije.

V skladu s strategijo energetskega razvoja Severne Makedonije naj bi delež obnovljive energije v bruto končni porabi energije države do leta 2040 presegel 50 odstotkov.

Source
STA
Back to top button