Evropa

Slovaška predsednica po Matovičevem odstopu mandat za sestavo vlade podelila Hegerju

Slovaška predsednica Zuzana Čaputova je danes sprejela odstop dosedanjega slovaškega premierja Igorja Matoviča. Mandat za sestavo nove vlade je podelila dosedanjemu finančnemu ministru Eduardu Hegerju.

Matovič je odstop s funkcije predsednika vlade napovedal v nedeljo zvečer, potem ko se je znašel pod plazom kritik zaradi ukrepanja v pandemiji covida-19 in nakupa ruskega cepiva Sputnik V.

Danes je predsednica države sprejela njegov odstop in s tem tudi odstop celotne vlade. Čaputova je sicer v začetku preteklega tedna Matoviča tudi sama pozvala k odstopu, da bi končali politično krizo v državi.

Mandat za sestavo vlade je medtem že podelila dosedanjemu finančnemu ministru Hegerju, ki tako kot Matovič prihaja iz stranke OLaNO. Heger se je že dlje časa omenjal kot možni naslednik dosedanjega premierja.

Slovaško 16-člansko vlado je v zadnjem času zapustilo osem ministrov. Napetosti med strankami so sicer tlele že dlje časa, kriza pa je izbruhnila po odločitvi premierja za nakup ruskega cepiva proti covidu-19. Partnerice so namreč nasprotovale nakupu v EU neodobrenega cepiva.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button