AktualnoEvropa

Slovaška predsednica Hegerja imenovala za novega predsednika slovaške vlade

Slovaška predsednica Zuzana Čaputova je danes za novega predsednika slovaške vlade imenovala Eduarda Hegerja, ki bo na tem položaju nasledil Igorja Matoviča. Slednji bo od Hegerja prevzel vodenje finančnega ministrstva. Ministrstvo za zdravje bo vodil Vladimir Lengvarsky. Vsi so iz vladajoče stranke OLaNO.

Iz stranke Običajni ljudje in neodvisne osebnosti (OLaNo) so tudi slovaški notranji minister Roman Mikulec, minister za obrambo Jaroslav Nad, minister za kmetijstvo Jan Mičovsky, minister za okolje Jan Budaj in ministrica za kulturo Natalija Milanova. Poleg tega bo dosedanji premier Matovič poleg ministrskega stolčka tudi podpredsednik vlade. Novi slovaški minister za delo, socialne zadeve in družino še ni bil imenovan, poroča slovaška tiskovna agencija TASR.

Ivan Korčok iz stranke Svoboda in solidarnost (SaS) bo še naprej vodil zunanje ministrstvo.

Znotraj vladajoče koalicije sicer ni sprememb pri razdelitvi ministrskih stolčkov, sedem jih pripada stranki OLaNO, strankama Mi smo družina ter SaS po tri, stranki Za ljudi dva.

Z imenovanjem novega slovaškega premierja se je v državi končala mesec dni trajajoča politična kriza. Z zamenjavo pa naj bi ublažili spore znotraj vladajoče koalicije po odločitvi Matoviča za nakup ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V. Matovič, ki se je za nakup cepiva odločil brez posveta s koalicijskimi partnerkami, je v torek odstopil, vse štiri stranke vladajoče koalicije pa so nato pristale na sestavo nove vlade pod vodstvom Hegerja.

Source
STA
Back to top button