AktualnoSosednje državeEvropa

Škoda po decembrskih potresih na Hrvaškem 5,5 milijarde evrov

Neposredna škoda po nizu potresov, ki so konec decembra lani stresli območje jugovzhodno od Zagreba, je ocenjena na 5,5 milijarde evrov, so sporočili na današnji seji hrvaške vlade. Na podlagi te ocene bo Hrvaška zaprosila za pomoč iz solidarnostnega sklada EU v višini nekaj manj kot 320 milijonov evrov, je sklenila hrvaška vlada.

Neposredno škodo na zasebni lastnini in v javnem sektorju so izračunali na podlagi metodologije Svetovne banke, je na vladni seji dejala hrvaška ministrica za regionalni razvoj in sklade EU Nataša Tramišak. Škodo so ocenili na 41,6 milijarde kun ali 5,5 milijarde evrov, kar predstavlja nekaj več kot deset odstotkov hrvaškega bruto domačega proizvoda (BDP).

Na podlagi ocene škode lahko Hrvaška zaprosi za 319,19 milijona evrov popotresne pomoči iz solidarnostnega sklada EU, je pojasnila Tramišakova. Pojasnila je, da bo denar iz solidarnostnega sklada EU možno porabiti za obnovo infrastrukture, energetiko, prevoz, zdravje in izobraževanje kot tudi za začasno namestitev žrtev potresa.

Ocenjena škoda po nizu potresov decembra lani, med katerimi je imel najmočnejši na območju sisaško-moslavške županije magnitudo 6,2, je sicer več kot dvakrat nižja od škode, ki jo je povzročil potres v Zagrebu marca lani. Škoda, ki jo je povzročil ta potres, je bila ocenjena na 11,5 milijarde evrov. Po zagrebškem potresu je Hrvaška iz solidarnostnega sklada EU dobila 683,7 milijona evrov ali približno tri odstotke ocenjene škode.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button