AktualnoEvropa

Scholz zagotovil dober začetek za Nemčijo

Novi nemški kancler Olaf Scholz je danes ob predaji poslov z dosedanjo kanclerko Angelo Merkel ocenil, da to predstavlja možnost za dober začetek za Nemčijo. Merklova je po 16 letih vodenja vlade svojega naslednika posvarila, da je to služba polna izzivov, a če se jo lotiš z veseljem, je tudi ena najlepših nalog.

 

 

“To bo dober začetek za našo državo. V vsakem primeru bom naredil vse, da bo tako,” je povedal 63-letni Scholz. Zahvalil se je tudi Merklovi za njeno delo. Spomnil je na številne krize, s katerimi se je morala soočiti in ocenil, da je med njima vedno vladalo zaupanje. To po njegovih besedah kaže na to, da je Nemčija močna in delujoča demokracija.

Merklova je ob predaji poslov pozvala Scholza, naj ima v mislih najboljše interese za Nemčijo. Opozorila ga je tudi, da je to težka služba. “Ampak če se lotiš z veseljem, je morda prevzemanje odgovornosti za to državo ena najlepših nalog,” je dejala.

Odhod Merklove, ki je danes še zadnjič zapustila urad kanclerja, je pospremil bučen aplavz zaposlenih.

S predajo poslov se je končalo 16-letno obdobje Merklove in desnosredinskih vlad. Prihodnja štiri leta bo politiko najmočnejšega evropskega gospodarstva narekovala koalicija nemških socialdemokratov (SPD), Zelenih in liberalcev (FDP).

Scholz je danes že napovedal svoje prve obiske v tujini. V petek ga bo najprej v Parizu sprejel francoski predsednik Emmanuel Macron, kasneje pa se bo v Bruslju srečal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Zvečer se bo srečal tudi z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom.

Podoben program ima tudi nova zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki se bo v četrtek v Parizu srečala s francoskim kolegom Jean-Yves Le Drianom. Še isti dan bo odpotovala v Bruselj, kjer se bo sestala z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom in Stoltenbergom. V petek jo bo v Varšavi sprejel poljski zunanji minister Zbigniew Rau.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button