Scholz upa na hitro razpravo o obveznem cepljenju v parlamentu

Nemški kancler Olaf Scholz je danes izrazil upanje, da bo razprava o obveznem cepljenju proti covidu-19 v nemškem parlamentu potekala hitro. V opozicijski konservativni uniji CDU/CSU so izrazili pripravljenost na razpravo. Predsednik Frank-Walter Steinmeier pa se je zavzel za celovito razpravo. V državi so sicer prvič potrdili več kot 80.000 okužb.

 

 

“V vsakem primeru se mi zdi nujno in za to se bom aktivno zavzemal,” je v nemškem parlamentu danes glede obveznega cepljenja proti covidu dejal Scholz. Pojasnil je, da bi moralo biti po njegovem mnenju cepljenje obvezno za vse odrasle. Poleg tega mora biti kar se da nebirokratsko, je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Nemški kancler je poudaril še, da cepljenje ni osebna odločitev, ampak ima posledice za celotno državo. “Nobene odločitve ni, ki jo človek sprejme zgolj zase, zato je obvezno cepljenje pomembno,” je dejal.

Kanclerjevi socialdemokrati (SPD), ki skupaj z Zelenimi in liberalci (FDP) sestavljajo vladajočo koalicijo, pričakujejo, da bodo poslanci zakonsko podlago za obvezno cepljenje za vse odrasle začeli obravnavati še ta mesec, glasovali pa bi lahko marca.

V največji opozicijski poslanski skupini, konservativni uniji CDU/CSU so pojasnili, da so pripravljeni razpravljati o tem. Poudarili so sicer, da obvezno cepljenje ne bo ustavilo trenutnega vala okužb, na spletu poroča portal Deutsche Welle.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier se je medtem zavzel za celovito razpravo o obveznem cepljenju. Sam sicer ne bo sodeloval v tej razpravi, je pa udeležence pozval k spoštovanju stališč nasprotne strani. Izpostavil je tudi pomen spoštovanja dejstev in razuma.

Število okužb z novim koronavirusom narašča tudi v Nemčiji, kjer so v zadnjih 24 urah potrdili 80.430 novih okužb, kar je največ v enem dnevu. To je približno 21.500 več kot pred enim tednom. V državi z okoli 83 milijoni prebivalcev je v zadnjem dnevu umrlo še 384 covidnih bolnikov, kažejo podatki nemškega Inštituta Roberta Kocha (RKI).

Nemški parlament je sicer že decembra sprejel zakon, na podlagi katerega bo od sredine marca cepljenje proti covidu obvezno za zdravstvene delavce.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button