AktualnoEvropa

Delegati SPD pričakovano potrdili koalicijsko pogodbo

Nemški socialdemokrati (SPD) so danes na izrednem kongresu stranke pričakovano potrdili koalicijsko pogodbo z Zelenimi in liberalci (FDP), ki so jo po približno dveh mesecih pogajanj predstavili prejšnji teden. Zanjo je glasovalo 98,8 odstotka delegatov, nakar je sledil še bučen aplavz, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

 

Delegati SPD so o koalicijski pogodbi in s tem o usodi t. i. koalicije semaforja, ki naj bi najmočnejše evropsko gospodarstvo vodila prihodnja štiri leta, odločali na hibridnem kongresu, ki poteka deloma v živo in deloma preko spleta.

V nedeljo bodo o koalicijski pogodbi prav tako na izrednem kongresu glasovali še liberalci. Zeleni pa bodo v ponedeljek sklenili glasovanje po pošti, ki poteka že od prejšnjega tedna, in razglasili rezultate.

Nemčija bo tako predvidoma v sredo dobila novega kanclerja, ki bo na tem položaju po kar 16 letih nasledil Angelo Merkel iz vrst krščanskih demokratov (CDU).

Prvak SPD in verjetni novi kancler Olaf Scholz je sicer danes v govoru na kongresu pred glasovanjem jasno povedal, da je njegov cilj Nemčiji vladati več kot le en štirileten mandat. Koalicija semaforja bo po njegovih besedah “med seboj prijateljsko sodelovala” in “bo znova izvoljena”.

Obljubil je vlado, ki si bo upala tvegati in se ne bo skrivala, ter ocenil, da je nov začetek za Nemčijo mogoč. Nova vlada, kot je poudaril, prihaja v odločujočih časih in prinaša napredek v trenutku, ko bi bilo nevarno tega ne storiti.

Strankarskim kolegom je obenem zatrdil, da se je v koalicijsko pogodbo prebil velik del volilnega programa SPD, in kot primer navedel cilj zvišanja minimalne urne postavke na 12 evrov. “To se bo zgodilo, to je povsem gotovo,” je obljubil.

Znova se je tudi postavil v bran strožjim protikoronskim ukrepom, predvsem za necepljene, in pozval k zagonu cepljenja proti covidu-19.

Dejstvu, da se doslej še ni cepilo zadostno število ljudi, je pripisal krivdo za to, da morajo oblasti zdaj znova omejevati medsebojne stike, kar je za ljudi težko sprejemljivo. A kot je poudaril, imajo tokrat za razliko od prejšnje zime možnost, da omejitve uveljavijo le za tiste, ki se niso cepili. Ponovil je željo, da bi se v Nemčiji do božiča cepilo 30 milijonov ljudi.

Ena od osrednjih točk izpogajane koalicijske pogodbe je sicer boj proti podnebnim spremembam. Med drugim so se tri stranke zavezale k opustitvi premoga do leta 2030 in ogljični nevtralnosti do leta 2045. A ena od prvih nalog, s katerimi se bo morala soočiti nova vlada, je pandemija covida-19.

V četrtek so se v Berlinu odločili, da bodo pogoj PC (preboleli in cepljeni proti covidu-19), ki je doslej veljal v posameznih deželah, razširili na celotno državo. Za necepljene pa poslej veljajo stroge omejitve stikov.

Glede ministrstev so se v koalicijski pogodbi dogovorili, da bo SPD dobila kanclerja in šest ministrstev, med drugim za notranje zadeve, zdravje, obrambo ter delo in socialne zadeve. Zeleni so si izborili pet ministrstev, med drugim bo sovoditeljica stranke Annalena Baerbock predvidoma postala zunanja ministrica, njen kolega na čelu stranke Robert Habeck pa bo prevzel vodenje ministrstva za gospodarstvo in podnebno politiko. Liberalci bodo vodili štiri ministrstva, pri čemer bo predsednik FDP Christian Lindner postal minister za finance.

Source
sta

Povezani Članki

Back to top button