EvropaSvet

Scholz očital Putinu motnje v svetovni preskrbi s hrano

Nemški kancler Olaf Scholz in ruski predsednik Vladimir Putin sta danes v telefonskem pogovoru razpravljala o razmerah v Ukrajini, so sporočili iz Kremlja. Putin je vztrajal, da se Rusija v Ukrajini bori proti nacistični ideologiji, Scholz pa je Putinu očital, da je Moskva odgovorna za motnje v svetovni preskrbi s hrano.

 

 

“Kancler in ruski predsednik sta spregovorila tudi o razmerah na področju prehrane v svetu, ki so še posebej zaostrene zaradi ruske agresivne vojne,” je v izjavi po pogovoru med voditeljema zapisal urad kanclerja.

Dodali so, da je kancler Putina opozoril, da je Rusija pri tem še posebej odgovorna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pogovor med voditeljema pa je bil po poročanju ruske tiskovne agencije Tass predvsem osredotočen na humanitarne vidike razmer v Ukrajini. “Omenjeno je bilo, da je bila ob sodelovanju predstavnikov ZN in Mednarodnega odbora Rdečega križa izvedena evakuacija civilistov, ki so jih ukrajinske varnostne sile zadrževale v jeklarni Azovstal v Mariupolu,” so sporočili iz Kremlja.

Putin je še enkrat ponovil, da je namen vojaške operacije Moskve zaščititi rusko govoreče prebivalstvo na vzhodu Ukrajine. Kijev je ob tem obtožil, da blokira mirovne pogovore.

“Opozorili smo na nenehne kršitve mednarodnega humanitarnega prava s strani borcev, ki zagovarjajo nacistično ideologijo in uporabljajo teroristične metode,” so v Kremlju zapisali v sporočilu po klicu.

Telefonski pogovor, ki je bil prvi pogovor med voditeljema po več tednih, je bil po navedbah Kremlja opravljen na pobudo Nemčije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button