AktualnoEvropa

Sanchez po protestih v podporo raperju obsodil nasilje

Španska vlada bo nasprotovala vsem oblikam nasilja, je v svojem prvem odzivu na množične proteste, ki so izbruhnili po aretaciji raperja Pabla Hasela, sporočil španski premier Pedro Sanchez. Protesti so se medtem nadaljevali. V zadnji noči je policija aretirala 16 ljudi.

“Demokracija nikoli ne upravičuje nasilja,” je dejal Sanchez po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Odzval se je, potem ko je bil deležen številnih kritik iz konservativne opozicije, ker ni javno obsodil nasilnih protestov. Pozvali so ga tudi, naj prekine sodelovanje s koalicijsko skrajno levo stranko Podemos, ki je podprla proteste.

Vodja te stranke, ki je tudi Sanchezov namestnik, je poudaril, da je zaporna kazen za Hasela dokaz za njegovo trditev, da v Španiji primanjkuje “demokratične normalnosti.

Ponoči so sicer v več španskih mestih že tretjo noč zapored potekali nasilni protesti v znak nasprotovanja aretaciji kontroverznega raperja. Tudi v zadnji noči je prišlo do spopadov med policijo in protestniki.

V Barceloni so zaradi vandalizma in nasilja aretirali osem ljudi, je sporočila katalonska policija. Protestniki so v policiste metali različne predmete in postavljali barikade iz smetnjakov. Napadli so tudi pisarno enega od lokalnih časnikov. V spopadih je bilo ranjenih šest ljudi, so sporočili reševalci.

Regionalna policija je ob tem sporočila, da so v dveh večerih protestov pred tem v celotni Kataloniji, od koder prihaja raper, aretirali 51 ljudi.

Protesti v podporo Haselu so v četrtek zvečer potekali tudi v Valencii, kjer so prav tako izbruhnili spopadi med protestniki in policisti. Slednji so uporabili gumijaste naboje. Aretirali so osem ljudi, poškodovanih pa je bilo deset policistov, je navedla policija.

Protesti so se začeli v torek zvečer v Kataloniji nekaj ur po tistem, ko je moral Hasel v zapor, ker je na Twitterju žalil policijo in monarhijo. Obsojen je bil na devet mesecev zapora.

V naslednjih dneh so se protestniki zbrali tudi v več drugih mestih po Španiji, med drugim v prestolnici Madrid. Doslej so skupaj aretirali okoli 100 ljudi.

Katalonska študentska združenja so za danes pozvala k stavki in protestu proti aretaciji katalonskega glasbenika. Za soboto pa so novi protesti napovedani tudi za Madrid.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button