AktualnoEvropa

Rutte prestal glasovanje o nezaupnici

Nizozemski premier Mark Rutte, ki opravlja tekoče posle, je danes za las prestal glasovanje ne nezaupnici, h kateri so pozvali poslanci zaradi Ruttejevega domnevnega zavajanja parlamenta. Kljub temu je kredibilnost Rutteja precej načeta, odkar se je izkazalo, da je zavajal glede premestitve kritičnega poslanca na drug položaj.

Na seji novega sklica parlamenta v četrtek je večina poslanskih skupin kritizirala premierja, opozicija pa je pozvala h glasovanju o nezaupnici. Po dolgi razpravi v parlamentu o spornih izjavah Rutteja je opoziciji na glasovanju davi zmanjkala večina za nezaupnico, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rutte bo tako nadaljeval pogovore o oblikovanju že svoje četrte vlade po tokratnih volitvah v sredini marca, na katerih je njegova Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) dobila največ sedežev v parlamentu.

Razmere so se zapletle, ko so zastali koalicijski pogovori, ker sta bila dva pogajalca pozitivna na novi koronavirus. Fotografi so ujeli Kajso Ollongren iz liberalne stranke D66, ravno ko je odhajala iz parlamenta po testiranju. Na fotografiji je v rokah držala različne dokumente z zapiski s pogajanj. Med drugim se je iz zapiskov razbralo, da si želijo za poslanca Petra Omtzigta iz krščanskih demokratov (CDA) urediti drug položaj. Omtzigt je bil eden od glasnejših kritikov v času škandala o otroških dodatkih, zaradi katerega je Ruttejeva vlada v januarju odstopila.

Po razkritju v medijih je Rutte zagotavljal, da na koalicijskih pogovorih niso govorili o Omtzigtu, vendar so na dan prišli novi zapiski s pogajanj, ki zanikajo Ruttejeve trditve. Domnevno naj bi si želeli Omtzigta na položaju ministra.

Sporno je bilo, ker je Rutte sprva zatrjeval, da se ne spomni tega dela koalicijskih pogajanj in da se je medijem odzval v dobri veri. Kasneje pa je priznal, da se je napačno spomnil pogajanj in da to obžaluje.

Rutte je v preteklosti preživel že številne škandale, skozi leta se ga je zato prijel vzdevek “teflonski Mark”, saj se ga nič ne prime dolgoročno. Na Nizozemskem koalicijska pogajanja tradicionalno potekajo dolgo, leta 2017 so trajala 225 dni.

Source
STA
Back to top button