AktualnoEvropaSvet

Ruski obveščevalci zaradi domnevnega vohunjenja aretirali ukrajinskega diplomata

Ruska obveščevalna služba FSB je v petek v Sankt Peterburgu aretirala ukrajinskega diplomata. Prijeli so ga zaradi suma pridobivanja zaupnih informacij od ruskega državljana, so danes sporočili iz FSB. Ukrajinske oblasti so navedle, da so ga že izpustili. Rusija pa je medtem v Črno morje poslala 15 svojih bojnih ladij, kjer bodo vojaške vaje.

 

“FSB je pridržala ukrajinskega diplomata, konzula generalnega konzulata v Sankt Peterburgu, Aleksandra Sosonjuka,” so sporočili iz ruske obveščevalne službe. Dodali so, da so ga prijeli v petek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pojasnili so, da so ga ujeli med srečanjem z ruskim državljanom, od katerega je skušal pridobiti “zaupne” informacije. “Takšna aktivnost ni v skladu z njegovim diplomatskim statusom in je očitno sovražna do Rusije,” so navedli v FSB. V skladu z mednarodnim pravom bodo proti njemu ukrepali, so še zapisali.

Kijev je potrdil, da je njihov diplomat v priporu preživel več ur in da je zdaj že na konzulatu. Na ukrajinskem zunanjem ministrstvu so aretacijo pripisali vse bolj zaostrenim odnosom med državama. “To je še ena provokacija ruskih aktivnosti za destabilizacijo,” so poudarili.

Ukrajinske oblasti incident še preučujejo in bodo odgovorile v bližnji prihodnosti, so pojasnili.

V zadnjih letih je sicer Rusija zaradi suma vohunjenja aretirala več ukrajinskih državljanov, medtem ko so aretacije diplomatov redke. Veljajo za znak hitro naraščajočih napetosti.

Te so se med Ukrajino in Rusijo dodatno zaostrile v zadnjih tednih. Kijev in njegovi zahodni zavezniki Moskvo obtožujejo, da krepi prisotnost svojih vojakov ob meji z Ukrajino.

Za nove kritike pa je Rusija poskrbela s tem, ko je v Črno morje poslala svoje bojne ladje, kjer bodo potekale vojaške vaje. 15 ladij je danes prek Kerške ožine vplulo v Črno morje, poročajo ruske tiskovne agencije.

Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa ni znano, koliko časa bodo trajale vaje. Rusko obrambno ministrstvo je sicer v petek navedlo, da bodo zaradi vaj določeni deli morja v bližini Krimskega polotoka zaprti. Pot čez Kerško ožino pa ne bo ovirana, so zagotovili.

Source
STA
Back to top button