AktualnoEvropaSvet

Rusija in Ukrajina obnovili dogovor o izvozu žita

Rusija in Ukrajina sta na pogajanjih dosegli dogovor o obnovitvi sporazuma o izvozu žita iz Črnega morja, je danes potrdil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Veljavnost dogovora, ki bi sicer potekel v nedeljo, je bila podaljšana za 120 dni, je sporočil ukrajinski minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov.

 

Erdogan se je v kraju Canakkale na zahodu Turčije, kjer se je udeleževal otvoritvene slovesnosti infrastrukturnega projekta, zahvalil Ukrajini, Rusiji in Združenim narodom za njihov trud pri dogovoru, ki je po njegovih besedah ključen za stabilnost dobave hrane po svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kmalu za turškim predsednikom je novico potrdil še minister Kubrakov, ki se je ob sklenitvi dogovora prek Twitterja zahvalil Erdoganu, turškemu obrambnemu ministru Hulusiju Akarju, generalnemu sekretarju ZN Antoniu Guterresu, Združenim narodom “in vsem partnerjem”.

V okviru dogovora je doslej 800 ladij iz črnomorskih pristanišč izvozilo 25 milijonov ton žita, je dejal predsednik Turčije, ki od začetka igra ključno vlogo pri implementaciji tega dogovora.

Črnomorsko pobudo za žita sta sprti strani sklenili julija lani ob posredovanju Združenih narodov in Turčije, pomagala pa je znižati cene hrane na globalnih trgih.

Source
STA
Back to top button