AktualnoEvropa

Rusija bo v petek začela umikati vojake, ki so bili nameščeni v bližini meje z Ukrajino

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je danes ocenil, da so dosegli cilje vojaške vaje in da bodo vojake v petek začeli premeščati nazaj v njihova stalna oporišča. Minister je sicer danes odpotoval na polotok Krim, kjer so potekale vojaške vaje z več kot 10.000 vojaki in 40 bojnimi ladjami, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Ocenjujem, da smo dosegli cilj hitrega pregleda,” je dejal Šojgu glede vojakov, ki so bili na vajah na zahodu in jugu Rusije ob bližini z Ukrajino. Kot je dodal, da se bodo pripadniki v petek začeli vračati v svoja stalna oporišča, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Šojgu je sicer odpotoval na Krim v času zaostritve odnosov z Zahodom zaradi krepitve vojaške prisotnosti ob meji z Ukrajino. Rusija trenutno izvaja več vojaških vaj, med drugim na območju Krima, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. V torek je več kot 20 vojaških ladij sodelovalo v vaji na Črnem morju skupaj z zračnimi silami. Med drugim so vadili obrambo proti sovražnimi zračnimi napadi s pomočjo elektronskih sistemov.

Rusija sicer načrtuje zaradi vojaških vaj zapreti določene dele Črnega morja v bližini Krimskega polotoka do predvidoma oktobra. To bi lahko vplivalo na ukrajinska pristanišča v Azovskem morju, saj promet poteka skozi Kerško ožino mimo Krima. Evropska unija je to označila za zelo zaskrbljujoč razvoj, podobno je zaskrbljenost izrazila zveza Nato, ki je pozvala Rusijo k zagotovitvi prostega dostopa do ukrajinskih pristanišč.

Odnosi so se dodatno zaostrili, potem ko je Rusija v bližino meje z Ukrajino poslala več deset tisoč vojakov. Šojgu je to označil za vojaško vajo v odgovor na grozilna Natova dejanja. Kot je še povedal danes, so vojaki pokazali svojo sposobnost braniti državo. zato so lahko tudi zaključili vajo.

Source
STA
Back to top button