Evropa

Romunija iz solidarnosti s Prago izgnala ruskega diplomata

Romunija je danes sporočila, da bo izgnala ruskega diplomata v znak solidarnosti s Češko, ki se je zapletla v spor z Moskvo. Namestnika vojaškega atašeja na ruskem veleposlaništvu Alekseja Gričajeva bodo izgnali zaradi njegovih dejanj, ki niso v skladu z dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih, so sporočili z romunskega zunanjega ministrstva.

Romunski zunanji minister Bogdan Aurescu je danes na pogovor poklical ruskega veleposlanika Valerija Kuzmina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Češka je nedavno obtožila ruske obveščevalce vpletenosti v eksplozijo v skladišču streliva leta 2014, v kateri sta umrli dve osebi. Češka ima o tem “jasne dokaze”, je dejal premier Andrej Babiš.

V Moskvi so vse obtožbe odločno zavrnili. Med Prago in Moskvo je izbruhnil diplomatski spor. Češka je zaradi incidenta izgnala 18 ruskih diplomatov, na kar je Rusija odgovorila z izgonom 20 čeških diplomatov, ena drugi pa zdaj grozita še z bistveno obsežnejšim zmanjšanjem diplomatske prisotnosti.

Notranji minister Jan Hamaček je poleg tega prejšnji teden pozval partnerice v Evropski uniji in zvezi Nato, naj v znak solidarnosti s Prago izženejo ruske diplomate. Pozivu so se pridružile Slovaška, Estonija, Latvija in Litva.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes znova zavrnil očitke. “Kakršnokoli obtoževanje Rusije v kontekstu različnih dogodkov na Češkem nikakor ni utemeljeno,” je povedal. Opozoril je, da obtožbe brez dokazov zelo škodujejo dvostranskim odnosom.

Source
STA
Back to top button