Renzi ne vidi nove italijanske vlade brez njegove stranke

Poudarki zgodbe
  • Renzijeva stranka je v sredini januarja izstopila iz vlade, kar je nato vodilo v odstop Conteja. Mattarella sedaj vodi pogovore z vodji strank o izhodu iz politične krize.

Nekdanji premier Matteo Renzi je prepričan, da v Italiji ne morejo oblikovati nove vlade brez njegove stranke Živa Italija, čeprav je bil njen odhod iz koalicije vzrok za sedanjo vladno krizo. Po pogovoru s predsednikom države Sergiom Mattarello v četrtek pa ni želel komentirati, ali bo Giuseppe Conte ostal premier, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Trenutno ne vidim večine brez Žive Italije,” je povedal Renzi po pogovorih.

Izrazil je pripravljenost za pogovore o temah kot so šolstvo, delovna mesta in cepljenje proti covidu-19. “Na koncu te poti pa bomo razpravljali, kdo bo na voznikovem sedežu,” je dodal glede vodenja vlade.

Renzijeva stranka je v sredini januarja izstopila iz vlade, kar je nato vodilo v odstop Conteja. Mattarella sedaj vodi pogovore z vodji strank o izhodu iz politične krize. Posveti naj bi se zaključili danes popoldne. V četrtek se je sicer srečal predvsem s predstavniki manjših strank.

Podporo Conteju so med drugim v četrtek izrazili pri skupini avtonomnih provinc v senatu, deli skupine Misto (Mešani) ter novoustanovljena skupina Evropeisti Maie Centro democratico v senatu, v kateri je tudi senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc.

Conte se je v torek odločil za odstop, potem ko mu v parlamentu ni uspelo najti zadostne podpore. Po izstopu manjše koalicijske partnerice Živa Italija je namreč ostal brez absolutne večine v senatu. Na Facebooku je pojasnil, da njegov odstop služi oblikovanju nove vlade, ki lahko ponudi perspektivo nacionalne rešitve. Priznal je, da ni nujno, da bo on vodil novo vlado.

Če bo Mattarella Conteju podelil nov mandat, bo to že njegova tretja vlada. Ostale možnosti so predčasne volitve, tehnična vlada ali nova vladajoča koalicija z novim predsednikom vlade.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button