Renault z novim strateškim načrtom

Francoski avtomobilski proizvajalec Renault je danes predstavil nov strateški načrt, v ospredju katerega je zasuk osredotočenosti skupine z obsega proizvodnje in prodaje na njeno vrednost. V prvi fazi nameravajo okrepiti marže in dobičkonosnost, nato pa se z novimi modeli, osredotočenimi na nove tehnologije, zavihteti v vrh avtomobilske industrije.

 

Kot je na današnji spletni novinarski konferenci povedal prvi mož Skupine Renault Luca de Meo, je nov strateški načrt, ki so ga poimenovali Renaulution, razdeljen v tri faze.

V prvi nameravajo do leta 2023 okrepiti marže in prihodek, v drugi želijo do leta 2025 s prenovljenimi in izboljšanimi modeli ponovno ustvarjati višji dobiček, v tretji fazi pa se bodo osredotočili na nove tehnologije in načine mobilnosti z zelenimi tehnologijami v ospredju. “Skupina bo s tem postala vodilni člen v verigi vrednosti nove mobilnosti,” je poudaril.

Renault po njegovih besedah svojega uspeha ne bo več vrednotil na podlagi tržnega deleža in prodajnih številk, temveč glede na dobičkonosnost in naložbeno učinkovitost.

Skupina, ki je z novomeško tovarno Revoz prisotna tudi v Sloveniji, si je zastavila tudi nove finančne cilje. Do leta 2023 naj bi njena operativna marža presegla tri odstotke, naložbeni izdatki pa naj bi se skrčili na osem odstotkov prihodkov. Do leta 2025 pa med drugim načrtuje najmanj petodstotno operativno maržo.

Osredotočanje na nove tehnologije pri Renaultu razumejo tudi kot krepitev prihodkov v drugih segmentih, kot so podporne storitve za mobilnost. Pri tem bosta v ospredju pametna povezljivost in zagotavljanje polnilne infrastrukture za električna vozila.

Do leta 2030 želi skupina tako najmanj petino prihodkov ustvariti s prodajo storitev, podatkov in energije. “Od avtomobilske družbe, ki se ukvarja s tehnologijo, se bomo preoblikovali v tehnološko družbo, ki proizvaja avtomobile,” je dejal de Meo.

Do leta 2025 namerava Renault predstaviti 24 novih ali posodobljenih modelov, od tega polovico v srednjem in nižjem srednjem razredu, ter najmanj deset popolnoma električnih vozil. Med modeli, ki jih je razkril danes, je tudi ponovno obujena kombilimuzina Renault 5, ki so jo proizvajali med letoma 1972 in 1996. Vrača se kot električni avtomobil.

Renault se tako kot večina drugih avtomobilskih proizvajalcev sooča z novimi izzivi, ki jih prinaša prehod na elektrificirano mobilnost. Tržne razmere je še zaostrila koronavirusna kriza, ki je močno okrnila prodajo avtomobilov. Lani je Renault prodal 21 odstotkov manj vozil.

Dodaten izziv temu francoskemu proizvajalcu predstavlja tudi združevanje francoskega koncerna PSA, pod okrilje katerega spadajo avtomobilske znamke Peugeot, Citroen in Opel, z italijansko-ameriškim proizvajalcem Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Dva njegova neposredna tekmeca bosta namreč združena še močnejša.

Source
STA
Back to top button