Renault lani prodal 21 odstotkov manj vozil

Francoski avtomobilski proizvajalec Renault je lani prodal 2,9 milijona vozil, kar je 21,3 odstotka manj kot leto prej. Glavni razlog so strogi omejevalni ukrepi v mnogih državah zaradi pandemije novega koronavirusa, je danes objavila družba. Globalni trg je po njihovih navedbah lani sicer upadel za 14,2 odstotka.

 

Padec prodaje je v glavnem posledica Renaultove velike izpostavljenosti državam, ki so v drugem četrtletju uvedle stroge omejitvene ukrepe zaradi koronavirusa, med njimi prepoved prodaje, do novega padca je prišlo v zadnjem četrtletju, predvsem v Franciji. Poleg tega se je družba osredotočala na višjo dobičkonosnost pri prodaji namesto večjih prodajnih količin, so v sporočilu za javnost, objavljenem na svoji spletni strani, zapisali v Renaultu.

Zadovoljni so s prodajo električnih vozil, in sicer je ta glede na predlani porasla za 101,4 odstotka na 115.888 vozil. Najbolje prodajano električno vozilo je Zoe, prodali so jih 100.657 oz. 114 odstotkov več kot leto prej. Pri električnih gospodarskih vozilih je najbolje prodajan Kangoo Z.E., letos bo Renault na trg poslal še električna Twinga Electric in Dacio Spring.

V Evropi je skupina Renault lani prodala 1,4 milijona vozil oz. 25,8 odstotka manj kot predlani, celoten trg pa je po oceni Renaulta upadel za 23,6 odstotka.

Zunaj Evrope je prodaja upadla za 16,5 odstotka, na kar je najbolj vplivalo 45-odstotno zmanjšanje prodaje v Braziliji, kjer so preoblikovali prodajne kanale. V Rusiji, ki je po obsegu prodaje vozil drugi najpomembnejši trg za Renault, so prodali 5,5 odstotka manj vozil, Lada je ostala vodilna znamka na tem trgu z 21,5-odstotnim tržnim deležem.

Source
STA
Back to top button