Raziskava: Območje evra blizu stabilizacije gospodarske aktivnosti

Gospodarska aktivnost držav z evrom je decembra “blizu stabilizacije”, kaže raziskava analitske hiše IHS Markit. Močna predelovalna industrija je pomagala nadomestiti izpad v storitvenih dejavnostih, ki beleži padec zaradi pandemije covida-19. Gospodarska aktivnost je decembra nad pričakovanji, potem ko je novembra precej upadla.

Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) je bil v območju z evrom decembra pri 49,8 točke, kar je le malo pod mejo 50 točk, ki predstavlja razliko med rastjo in padcem gospodarske aktivnosti. Novembra je kazalnik dosegel 45,3 točke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem ko je predelovalni sektor v državah z evrom decembra beležil rast, pa je storitveni sektor beležil padec četrti mesec zapored.

Ob tem je analitska hiša izpostavila pričakovanja, da bo širša dostopnost cepiva proti novemu koronavirusu prihodnje leto omogočila normalno življenje in gospodarsko aktivnost. Kljub temu pa na kratek rok še vedno pričakuje zaostreno poslovno okolje, saj bodo nekateri omejevalni ukrepi še nekaj časa ostali v veljavi.

Source
STA
Back to top button