Evropa

Putin ruske poslance pozval k boju proti revščini

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes nagovoril poslance novega sklica državne dume in jih pozval k boju proti revščini. Glavni sovražnik ruske družbe so po Putinovih besedah nizki dohodki ljudi. Pet parlamentarnih strank je zato pozval k sodelovanju pri pripravi novega zakona o gospodarski rasti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hkrati je ruski predsednik vlado pozval, naj poskrbi za nadaljnjo pomoč socialno šibkim. Povprečna plača v Rusiji je nekaj sto evrov mesečno.

“Naša država in vsi mi smo postavljeni pred številne izzive. Naš glavni sovražnik, ki je grožnja stabilnemu razvoju in demografski prihodnosti, so nizki dohodki naših državljanov, milijonov naših ljudi,” je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass v spodnjem domu ruskega parlamenta dejal Putin.

450 ruskih poslancev se je danes, več kot tri tedne po parlamentarnih volitvah, na katere letijo očitki o manipulaciji, sestalo na ustanovni seji. Približno polovica poslancev prvič zaseda poslanske stolčke, navaja dpa.

Uvodoma je poslance nagovorila 84-letna Valentina Tereškova, ki je leta 1963 kot prva ženska poletela v vesolje. Poslancem je dejala, da je Putin zagotovilo za stabilnost. Sedaj je postala ena od redkih poslank v ruski dumi. Delež poslank namreč znaša le 16,7 odstotka.

Po poročanju neodvisnega spletnega portala Meduza številni v parlament izvoljeni znani ruski obrazi, med njimi športnik, zvezdniki in podjetniki, svojega mandata niso sprejeli in so mandate predali drugim kandidatom. To med drugim velja za zunanjega ministra Sergeja Lavrova in obrambnega ministra Sergeja Šojguja. Petine poslancev dume po navedbah Meduze tako sploh ni bilo na kandidatnih listah.

Na septembrskih parlamentarnih volitvah je Enotna Rusija prejela 49,8 odstotka glasov in ohranila dvotretjinsko večino v parlamentu. Komunistična partija je dobila 18,9 odstotka glasov podpore. V parlament so se uvrstile še liberalnodemokratska stranka LDPR, socialdemokratska stranka SRZP, nacionalistična stranka Domovina in liberalna Državljanska platforma.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button