AktualnoEvropa

Protestniki v Sarajevu zahtevajo odstop ministrov zaradi slabega upravljanja zdravstvene krize

Več sto protestnikov se je danes zbralo v središču Sarajeva, da bi znova izrazili nezadovoljstvo z razmerami v BiH in zahtevali odstop ministrov, ki so po njihovi oceni odgovorni za slabo upravljanje zdravstvene krize med pandemijo covida-19.

Protest pod sloganom boj za življenje je organizirala državljanska pobuda Ženski marš, ki jo je spodbudilo dejstvo, da v BiH dejansko še niso začeli množičnega cepljenja proti covidu-19, medtem ko je več kot 7700 covidnih bolnikov umrlo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Zahtevajo nujno zamenjavo sveta ministrov BiH in vlade Federacije BiH ter imenovanje novih ministrov do 30. aprila, ki bi morali takoj pripraviti načrte za boj proti covidu. Te zahteve so izpostavili tudi med pohodom mimo sedeža oblasti v središču prestolnice.

Podoben protest, na katerem je bilo veliko več udeležencev, je potekal že 6. aprila. Že takrat so zahtevali odstope omenjenih, a doslej odziva oblasti ni bilo. Danes so za 1. maj napovedali najbolj množični protest, če oblasti do konca aprila ne bodo izpolnile njihovih zahtev.

V Sarajevo je medtem danes iz Turčije prispela simbolična donacija 10.000 odmerkov cepiva proti covidu-19, ki so namenjeni policistom. Doslej je država prejela nekaj več kot 150.000 odmerkov cepiv, ki ne zadoščajo niti za najbolj ogrožene skupine prebivalcev.

V BiH so danes poročali o 1304 novih primerih okužbe z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, umrlo je še 49 covidnih bolnikov.

Source
STA
Back to top button