Promet čez Rokavski preliv po brexitu teče normalno

Na prvi delovni dan po dokončnem izstopu Velike Britanije iz EU promet po Rokavskem zalivu teče brez posebnosti. Odkar so Britanci z 31. decembrom zapustili skupni evropski trg, je skozi predor pod Rokavskim prelivom zapeljalo okoli 3000 tovornjakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Vse poteka zelo gladko,” pravijo v upravljavcu tunela.

 

V pristanišču Calais, od koder vozijo trajekti v angleški Dover, ne poročajo o nikakršnih vrstah ali zapletih. Kot je dejal pomočnik direktorja pristanišča Benoit Rochet, je dan precej umirjen, saj je za danes med mestoma napovedanih le 21 trajektov, medtem ko jih običajno vozi 30.

Brez posebnosti dan mineva tudi v predoru pod Rokavskim prelivom, ki je namenjen tako potniškemu kot tovornemu prometu.

Skladno z novo tehnologijo “pametna meja”, ki so jo zasnovali v Franciji, morajo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP podjetja na obeh straneh kanala še pred potjo prek spleta izpolniti carinske obrazce, s čimer želita strani zagotoviti čim hitrejši in tekoč promet.

Po navedbah agencije so samo dvema tovornima voziloma preprečili pot skozi tunel, saj voznika nista imela ustrezne dokumentacije. Kot so pojasnili v Getlinku, družbi, ki upravlja s tunelom, so voznika usmerili na carino, kjer sta dokumente dopolnila.

Dnevno Rokavski preliv prečka okoli 60.000 potnikov in 12.000 tovornjakov.

Source
STA
Back to top button