Prodaja novih avtomobilov v EU februarja za petino nižja

V EU je bilo februarja po podatkih Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA) prvič registriranih 771.486 avtomobilov, kar je 19,3 odstotka manj kot februarja lani. Kot so navedli v združenju, so prodajo zavirali predvsem omejevalni ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Čeprav je bil februarski padec precejšen, so v ACEA izpostavili, da je bil manjši od januarskega, ko so na letni ravni beležili 24-odstotni padec prodaje. Gre sicer za najslabšo februarsko prodajo po letu 2013.

Na vseh največjih evropskih avtomobilskih trgih je prodaja vozil padla. V Italiji za 12,3-odstotka, v Nemčiji za 19 odstotkov, v Franciji za 20,9 odstotka, še hujši padec pa je utrpel španski trg, kjer so prodali 38,4 odstotka manj avtomobilov kot februarja lani.

Skupaj je bilo januarja in februarja v EU registriranih 21,7 odstotka manj vozil, kot v prvih dveh mesecih lanskega leta, so še dodali v ACEA. V Veliki Britaniji so februarja prodali 35,5 odstotka manj avtomobilov.

Men znamkami je največji padec utrpel Renault, ki je februarja prodal 27,9 odstotka manj vozil, skupina Stellantis, v katero sta po novem združena Peugeot in Fiat-Chrysler, pa je beležila 21,7-odstotni padec. Volkswagnovih vozil so februarja prodali 17,4 odstotka manj kot v drugem lanskem mesecu.

V Sloveniji je bilo februarja prvič registriranih 5550 avtomobilov, kar je 12,9 odstotka manj kot februarja lani.

Source
STA
Back to top button