Prodaja avtomobilov v Nemčiji lani rekordno nizka

V Nemčiji so lani registrirali 2,9 milijona avtomobilov, kar je 19 odstotkov manj kot predlani. Proizvedli so 3,5 milijona vozil, kar je najmanj v zadnjih 45 letih, so sporočili iz avtomobilskega združenja VDA.

 

Ključni evropski avtomobilski trg je lani zabeležil najslabše rezultate po združitvi Nemčij, krivec za to pa je pandemija novega koronavirusa, poročajo tuje tiskovne agencije. Nazadnje je bilo registriranih manj kot tri milijone avtomobilov leta 1989.

“Pričakujemo, da bo nemški trg osebnih vozil letos okreval,” je v izjavi dejala predsednica VDA Hildegard Müller in dodala, da za zdaj ni pričakovati, da bi trg dosegel predkoronske ravni. Izvoz avtomobilov, ki so bili proizvedeni v Nemčiji, se je lani zmanjšal za 24 odstotkov na 2,6 milijona vozil.

Upanje, da se stanje na trgu izboljšuje, so decembrski podatki. Po njih je bilo registriranih nekaj več kot 310.000 avtomobilov, kar je 10 odstotkov več kot decembra predlani. Müllerjeva je ob tem posvarila, da upad prodaje škoduje okolju, saj starejši avtomobili ostajajo dlje na cestah.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button