Prihodki easyJeta v četrtletju nižji za skoraj 90 odstotkov

Britanski nizkocenovni letalski prevoznik easyJet je v zadnjih treh mesecih lani ustvaril 165 milijonov funtov (187 milijonov evrov) prihodkov, kar je 88 odstotkov manj kot pred letom dni. Prepeljal je le 2,9 milijona potnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Število prepeljanih potnikov je v zadnjem lanskem četrtletju glede na enako obdobje leto prej upadlo za 87 odstotkov, kapacitete pa je easyJet zmanjšal za 82 odstotkov na 4,4 milijona sedežev. To je 18 odstotkov zmogljivosti primerjalnega obdobja. Zasedenost letal se je znižala za 26 odstotnih točk na 66 odstotkov.

Letalski promet je lani zdesetkala pandemija covida-19. Številne države so namreč zaprle meje in uvedle druge restriktivne ukrepe, ki so ljudi odvrnili od potovanj. Hkrati letalski promet velja za precej tveganega, kar se tiče prenosa okužb.

Zadnje lansko četrtletje je sicer predstavljalo začetek poslovnega leta easyJeta. Ta je ocenil, da bodo v drugem poslovnem četrtletju – od januarja do marca letos – njegove kapacitete glede na enako obdobje lani manjše za 10 odstotkov, saj marsikje omejitve še trajajo.

EasyJet je potrdil, da je v luči krize že ukinil 1400 delovnih mest. Hkrati pa pričakuje precejšnjo rast letalskega prometa, ko bodo omejitve potovanj odpravljene in bo večji del populacije prejel cepivo proti novemu koronavirusu.

“Napravili smo prave korake, da bomo iz krize izšli vitkejši in z manjšimi stroški,” je med drugim poudaril glavni izvršni direktor easyJeta Johan Lundgren. “Ključ za ponovni zagon potovanj bodo programi cepljenja v kombinaciji s sproščanjem vladnih ukrepov, ko bo to varno. V vmesnem času naše fleksibilne politike … zagotavljajo, da lahko stranke načrtujejo in rezervirajo potovanja brez skrbi,” je dodal.

Novembra lani je easyJet poročal o prvi celoletni izgubi pred davki v 25-letni zgodovini. V poslovnem letu do konca lanskega septembra je pred davki pridelal 1,27 milijarde funtov (1,4 milijarde evrov) minusa. Skupno bo v koronski krizi število zaposlenih zmanjšal za 4500 ali skoraj tretjino.

Source
STA
Back to top button