Premier parlamentarne volitve v Grčiji napovedal za 21. maj

Parlamentarne volitve v Grčiji bodo potekale 21. maja, je danes na seji vlade sporočil grški premier Kiriakos Micotakis in izpostavil, da država in njeni državljani potrebujejo jasno obzorje. Da bodo volitve maja, je sicer sporočil že minuli teden, čeprav se štiriletni mandat njegovi vladi izteče julija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Micotakis in njegova vlada sta se znašla pod precejšnjim pritiskom nezadovoljne javnosti po najhujši železniški nesreči v državi, v kateri je 28. februarja umrlo 57 ljudi.

Nesreča, v kateri sta pri Larisi trčila potniški in tovorni vlak, je razkrila velike pomanjkljivosti v grškem železniškem omrežju. Sodobni varnostni sistemi na progi so namreč več let delovali le delno ali pa sploh ne.

Tragedija je sprožila večtedenske proteste, na katerih se je na vrhuncu 8. marca zbralo 65.000 ljudi. Micotakis je poskušal proteste umiriti z opravičili in obljubami o pregledni preiskavi, vendar je tudi sam postal tarča kritik, ko je dejal, da je nesrečo povzročila tragična človeška napaka.

Proti načelniku železniške postaje v Larisi, ki naj bi storil ključno napako in potniški vlak preusmeril na iste tire kot prihajajoči tovorni vlak, je bila skupaj s tremi uslužbenci železnic vložena ovadba. Preiskovalci so sicer ugotovili tudi, da je bil načelnik preobremenjen z delom.

Po nesreči so ankete pokazale, da ima premierjeva stranka Nova demokracija pred glavno opozicijsko levo stranko Siriza le še majhno prednost štirih odstotnih točk.

Micotakis je danes še napovedal, da bodo v začetku julija izvedli še ene volitve, če po majskih ne bodo mogli oblikovati vladne večine. Julija naj bi glasovali po novem volilnem sistemu, ki ga je sprejela njegova vlada in ki predvideva dodatne poslanske sedeže za stranko, ki bo zmagala na volitvah. Maja pa bodo volitve potekale po proporcionalnem volilnem sistemu, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Source
STA
Back to top button