Predsednica Pirc Musar prihodnji teden na obisk Severne Makedonije in Srbije

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo prihodnji teden obiskala Severno Makedonijo in Srbijo, kjer bodo v pogovorih s predsednikoma obeh držav in drugimi visokimi predstavniki v središču dvostranski odnosi, razmere na Zahodnem Balkanu ter približevanje obeh držav Evropski uniji.

Na povabilo makedonskega predsednika Steva Pendarovskega bo predsednica Pirc Musar v torek in sredo na uradnem obisku v Skopju, kjer se bo sestala tudi s premierjem Dimitrom Kovačevskim in predsednikom sobranja Talatom Xhaferijem. Nagovorila bo poslanke in poslance na slavnostni seji v sobranju in se srečala se s predstavniki slovenske diaspore in slovensko-makedonske poslovne skupnosti, so danes sporočili iz urada predsednice republike.

Namen uradnega obiska je pregled dvostranskega sodelovanja med državama in krepitev nadaljnjega sodelovanja. V pogovorih z makedonskimi predstavniki bodo posebno pozornost namenili nadaljnji evropski poti Severne Makedonije, ki jo Slovenija trdno podpira. Izmenjali bodo tudi ocene o aktualnih razmerah v Severni Makedoniji in na Zahodnem Balkanu.

Na povabilo predsednika Srbije Aleksandra Vučića bo predsednica nato v sredo odpotovala v Beograd, kjer bo na delovnem obisku tudi v četrtek. Ob pogovorih z Vučićem se bo kot častna gostja udeležila tudi sprejema, ki ga bo slovensko veleposlaništvo v Beogradu organiziralo ob slovenskem dnevu državnosti.

Iz urada predsednice so še sporočili, da njen obisk v Srbiji pomeni nadaljevanje srečanj med državama na najvišji politični ravni. Namenjen je splošnemu pregledu razvoja dvostranskih odnosov, sodelovanju na multilateralnem področju, razvoju odnosov med EU in Srbijo ter izmenjavi stališč o razmerah na Zahodnem Balkanu ter o aktualnih regionalnih in globalnih vprašanjih.

Source
STA
Back to top button