Porsche določil datum vstopa na borzo in ceno delnice

Prva javna ponudba delnic proizvajalca športnih avtomobilov Porsche bo izvedena 29. septembra, sta v nedeljo zvečer potrdila uprava in nadzorni svet podjetja. Na voljo bo do 113.875.000 delnic Porscheja po ceni med 76,50 in 82,50 evrov na delnico, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je ločeno uvrstitev Porscheja na frankfurtsko borzo napovedal februarja, v začetku meseca pa je padla tudi dokonča odločitev, da bo do vstopa na borzo prišlo konec septembra oziroma v začetku oktobra. Uvrstitev Porscheja na frankfurtsko borzo naj bi bila v celoti izvedena do konca leta.

Z ločenim kotiranjem na borzi želijo pri Volkswagnu zagotoviti, da bosta družini Porsche in Piech, največji delničarki skupine Volkswagen, v družbi Porsche ohranili delež, ki jima omogoča vplivanje na vse ključne odločitve, navaja dpa.

Medtem ko je načrte za uvrstitev Porscheja na borzo napovedal nekdanji šef Volkswagna Herbert Diess, bo za nadzor nad začetkom prodaje odgovoren njegov naslednik Oliver Blume, ki je podjetje prevzel v začetku tega meseca.

Blume, ki je obenem glavni izvršni direktor Porscheja, je sporočil, da namerava še naprej širiti proizvodnjo električnih vozil in zmanjšati upravni odbor podjetja s sedanjih 12 članov na devet.

Porsche je imel lani najuspešnejše leto v svoji zgodovini. Prihodek je porasel za 15 odstotkov na 33,1 milijarde evrov in čisti dobiček za 25 odstotkov na štiri milijarde evrov. Tudi pri dobavi avtomobilov je dosegel rekord in s 302.000 vozili prvič presegel mejo 300.000 vozil, so marca letos sporočili iz podjetja.

Source
STA
Back to top button