Pompeo investicijski sporazum EU in Kitajske označil za šibkega

Investicijski sporazum, glede katerega sta konec decembra EU in Kitajska po sedmih letih pogajanj dosegli načelni dogovor, je po mnenju ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea šibek. Kot je ocenil v intervjuju za televizijo Bloomberg, sporazum EU ne bo zaščitil pred grožnjami s Kitajske.

 

“Kot ga vidimo mi, gre za šibek dogovor. Evropskih delavcev ni zaščitil pred plenjenjem kitajske komunistične partije,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Pompeo. ZDA po njegovih besedah svoje delavce, gospodarstvo in intelektualno lastnino cenijo preveč, da bi pristale na takšen sporazum.

Politični del dogovora o sporazumu sta Bruselj in Peking zapečatila v sredo na videokonferenci na najvišji ravni, na kateri so evropski voditelji govorili s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom. V skladu s sporazumom naj bi evropska podjetja lažje vstopala v sektorje proizvodnje, inženiringa, bančništva, računovodstva, nepremičnin, telekomunikacij in svetovalnih storitev.

Pogajalci Evropske komisije so uspeli vanj vključiti tudi dikcijo, da evropske investicije ne smejo biti obravnavane manj ugodno od domačih. V bolj občutljivih industrijah, kot so avtomobilska, letalska in zdravstvo, bo še naprej ostalo nekaj več omejitev.

Evropa je dosegla tudi krepitev transparentnosti glede kitajskih državnih subvencij. V zameno za lažji dostop do evropskega trga bo tako Peking vsako leto moral objaviti seznam subvencij, zagotovljenih posamičnemu sektorju. V sklopu dogovora naj bi se Kitajska zavezala tudi, da si bo prizadevala za ratifikacijo konvencij Mednarodne organizacije dela o prisilnem delu.

Dogovor bi lahko predstavljal pomemben gospodarski motor za obe strani in ključno krepitev gospodarskih povezav med dvema ekonomskima velikanoma pred prihodom novoizvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidna v Belo hišo čez nekaj tednov. Odhajajoči ameriški voditelj Donald Trump se je zapletel v trgovinsko vojno s Kitajsko, z novimi carinami pa je nenehno grozil tudi EU.

A je tudi Biden že izrazil pomisleke glede ravnanja Evrope, njegova ekipa pa je neuradno pozvala Bruselj, naj se glede prihodnjih potez posvetuje z Washingtonom. Bidna naj bi skrbelo, da bi krepitev kitajsko-evropske naveze lahko otežila njegova prizadevanja za ponovno vzpostavitev partnerskega odnosa z EU in za omejevanje krepitve kitajskega vpliva v svetu.

Tudi kritiki znotraj EU opozarjajo, da bi sprejem sporazuma z državo z enopartijskim sistemom, ki med drugim zatira demokracijo v Hongkongu in dovoljuje izkoriščanje Ujgurov, neizogibno spodkopal vlogo unije kot zaščitnice človekovih pravic.

Source
STA
Back to top button