AktualnoEvropaGospodarstvo

Poljsko sodišče ustavilo prevzem medijske skupine s strani energetskega koncerna

Sodišče na Poljskem je danes začasno ustavilo prevzem največjega distributerja regionalnih in lokalnih časopisov v državi Polska Press s strani poljske energetske skupine PKN Orlen.

Poljska energetska skupina PKN Orlen, ki je v državni lasti, je decembra naznanila, da je od nemške medijske skupine Verlagsgruppe Passau (VGP) kupila distributerja Polska Press. Posel bi ji po odobritvi regulatorjev prinesel nadzor nad tiskanimi in digitalnimi izdajami 20 od 24 regionalnih časnikov in skoraj 120 lokalnih tednikov v državi.

Pristojni urad za konkurenco je prevzem že dovolil, a je poljski varuh človekovih pravic vložil pritožbo na sodišče, češ da bo dogovor o prevzemu omejil dostop javnosti do objektivnih informacij.

Sodišče v Varšavi je nato danes sporočilo, da je do dokončne odločitve začasno zadržalo izvršitev odločitve pristojnega urada, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Poljskem vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) si že nekaj časa prizadeva, da bi poljske medije vrnili v domače roke, češ da mediji pod tujim lastništvom predstavljajo “zunanje interese”.

V javnosti je bilo sicer ob načrtovanem prevzemu slišati tudi zaskrbljenost zaradi novih pritiskov na svobodo medijev. Poljska opozicija in nekateri mednarodni opazovalci namreč že nekaj časa opozarjajo, da vladajoča stranka nedopustno posega v avtonomijo javne radiotelevizije.

Source
STA
Back to top button