Poljsko čaka težak prehod s fosilnih na okolju prijaznejša goriva

Poljsko, ki okrog 80 odstotkov električne energije proizvede iz fosilnih goriv, čaka v prihodnjih letih težak prehod na okolju prijaznejše vire energije. Strokovnjaki opozarjajo, da država zamuja s prehodom na zelene vire energije in zapiranjem premogovnikov, ki v državi zagotavljajo več kot 80.000 delovnih mest.

Kljub pozitivnim trendom v uniji glede zmanjševanja emisij, pa te na Poljskem ne upadejo. Termoelektrarna Belchatow na Poljskem med drugim predstavlja enega največjih posamičnih proizvajalcev toplogrednih plinov v EU, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja poljske skupine za obnovljive vire energije IEO Grzegorz Wisniewski je poudaril, da električna energija, pridobljena iz premoga na Poljskem, ni cenovno konkurenčna in je precej dražja kot v uniji. “Vsako leto, ko bo Poljska nadalje odvisna od premoga, bodo stroški občutno narasli,” je dejal.

Država si sicer veliko obeta od evropskih sredstev za prehod na zeleno energijo, vendar pa bi jo po nekaterih ocenah ta lahko stal med 700 in 900 milijardami evrov.

Poljska trenutno iz obnovljivih virov energije pridobi okrog 18 odstotkov vse proizvedene električne energije, v prihodnje pa bo država večji poudarek dala sončni energiji, ki jo bo spodbujala tudi s subvencijami.

Source
STA
Back to top button