Evropa

Poljske in francoske oblasti napovedujejo rahljanje ukrepov za zajezitev virusa

Poljske oblasti, ki ocenjujejo, da so na Poljskem že dosegli vrh tretjega vala epidemije covida-19, bodo v ponedeljek v večini regij sprostile določene ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Rahljanje ukrepov pa so za ponedeljek napovedale tudi francoske oblasti, ki ocenjujejo, da so v Franciji dosegli vrh tretjega vala oziroma da so blizu.

“Lahko bi rekli, da smo mimo vrha tretjega vala po številu novih okužb in hospitalizacij,” je danes povedal poljski zdravstveni minister Adam Niedzielski. Obenem je opozoril, da so številke še vedno zelo visoke. Poleg tega se razmere med posameznimi regijami razlikujejo, poročajo tuje tiskovne agencije.

V zadnjem dnevu so potrdili še nekaj manj kot 14.000 novih okužb, kar je precej manj kot pred veliko nočjo, ko so zabeležili rekordnih več kot 35.000 okužb. V zadnjem dnevu je v 38-milijonski Poljski umrlo še 740 covidnih bolnikov, skupaj pa skoraj 63.500.

V 11 od 16 regij bodo tako v ponedeljek nekoliko omilili omejitvene ukrepe, namenjene zajezitvi novega koronavirusa. V šolske klopi bodo znova sedli učenci prvega triletja osnovnih šol, ki se bodo deloma šolali od doma, deloma pa v šolah.

Poleg tega bodo lahko v ponedeljek v teh regijah svoja vrata znova odprli frizerski in kozmetični saloni.

V preostalih petih regijah medtem ostajajo v veljavi vsi veljavni ukrepi. To pomeni strožje omejitve glede števila ljudi v trgovinah in cerkvah ter zaprte trgovske centre. Vsi učenci pa se šolajo na daljavo.

Številni ukrepi medtem ostajajo nespremenjeni na ozemlju celotne države. Hoteli bodo zaprti najmanj do 3. maja. Restavracije pa lahko še naprej strežejo samo hrano za prevzem ali dostavo. Načrt odpiranja določenih delov gospodarstva, tudi hotelov in restavracij, bo poljska vlada predstavila prihodnjo sredo.

Vrtce in osnovne šole bodo v ponedeljek odprli tudi v Franciji, srednje šole pa 3. maja. Takrat bi lahko odpravili tudi omejitve gibanja na deset kilometrov od doma, je danes napovedal tiskovni predstavnik francoske vlade Gabriel Attal. Sredi maja bi se lahko odprle trgovine, določene kulturne ustanove in terase restavracij, kar je pred nekaj tedni omenjal že Macron, poročajo francoski mediji.

Attal je ob tem dejal še, da je mogoče opaziti učinek strogih omejitvenih ukrepov. Francija je po njegovih besedah že dosegla vrh tretjega vala ali pa je že blizu.

Source
STA
Back to top button