Po sprejemu pokojninske reforme dva predloga nezaupnice francoski vladi

Francoski poslanci so danes vložili dva predloga nezaupnice vladi premierke Elisabeth Borne, ker je v četrtek mimo parlamenta sprejela nepriljubljeno pokojninsko reformo. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki navaja parlamentarne vire, naj bi spodnji dom parlamenta predloga verjetno obravnaval v ponedeljek popoldne.

 

Zgornji dom parlamenta, senat, je kompromisno besedilo reforme, ki je naletela na močno nasprotovanje sindikatov in javnosti ter opozicije, potrdil v četrtek. Isti dan bi moralo slediti glasovanje v narodni skupščini. Ker vlada predsednika Emmanuela Macrona v njej nima večine, podpora konservativnih republikancev pa ni bila zagotovljena, je vlada uporabila ustavni instrument, s katerim je reformo sprejela mimo parlamenta.

Proti odločitvi je na ulicah protestiralo več tisoč ljudi, sindikati pa so napovedali nove stavke in proteste. Izbruhnili so tudi izgredi, policija pa je proti protestnikom uporabila solzivec in prijela 310 ljudi. Iz države tudi danes poročajo o protestih.

Zaradi sprejema reforme mimo parlamenta so poslanci poslanske skupine neodvisnih poslancev Liot danes vložili medstrankarski predlog nezaupnice vladi, ki so ga podpisali tudi člani levega zavezništva Nupes.

Drugi predlog nezaupnice pa so vložili poslanci skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen. Ta predlog naj bi dobil manjšo podporo, a je stranka že sporočila, da bo podprla tudi omenjeni predlog neodvisnih poslancev.

Pričakovati je, da bo vlada obe nezaupnici prestala, saj bi ju morala podpreti vsaj polovica opozicijskih republikancev, kar pa je le malo verjetno, poroča AFP.

Pokojninska reforma je eden glavnih reformnih projektov Macrona. Njena osrednja točka je dvig upokojitvene starosti z 62 na 64 let. Poleg tega se bo z njo povečalo število let, potrebnih za vplačevanje v pokojninski sistem, najnižja pokojnina pa zvišala na 1200 evrov.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button