Evropa

Papež ob sprejemu beguncev izrazil žalost nad nesrečo ladje z migranti

Papež Frančišek je danes v Vatikanu sprejel skupino beguncev, ki so prišli v Evropo prek humanitarnih koridorjev. V uradni izjavi je izrazil žalost nad nesrečo ladje z migranti ob italijanski obali 26. februarja in opozoril, da bi morali narediti vse, da se takšne nesreče preprečijo.

 

Papež Frančišek je nato v govoru med dogodkom poudaril, da je potrebno beguncem in migrantom ponuditi zakonite poti, prek katerih lahko dosežejo Evropo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Pri tem je izpostavil pomembnost t.i. humanitarnih koridorjev, ki jih je zasnovala katoliška skupnost Sant’Egidio iz Italije in predstavljajo alternativo nevarnemu prečkanju Sredozemlja. Pri tem jim pomagajo tudi nekatere države EU, ki za najbolj ogrožene migrante izdajajo tudi vizume.

Prek teh koridorjev je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v Evropo prišlo okoli 6000 ljudi, mnogi izmed njih pa so se udeležili papeževega sprejema. Frančišek je ob tem še posebej pohvalil pogum beguncev in migrantov, ki so preživeli težke razmere v taboriščih za pridržanje v Libiji.

Papež se je ob sprejemu beguncev zahvalil tudi ljudem, ki so jim pomagali pri prilagajanju na njihovo novo življenje in dejal, da je “dobrodošlica prvi korak k miru”.

V Italiji so medtem identificirali truplo moškega, ki je utonil v omenjenem brodolomu blizu kalabrijskega mesta Cutro pred tremi tedni. V nesreči je umrlo najmanj 87 ljudi, od tega kar 35 otrok. 26 otrok je bilo mlajših od 13 let, še navaja Ansa.

Source
STA
Back to top button