Pandemija v EU še bolj spodbudila uporabo interneta

Uporaba interneta med Evropejci v zadnjih letih strmo narašča, še dodatno je njegovo uporabnost podčrtala pandemija covida-19, ugotavlja evropski statistični urad Eurostat. Kar 87 odstotkov Evropejcev, starih med 16 in 74 let, je odgovorilo, da je v preteklih treh mesecih uporabilo internet, največkrat za pošiljanje spletne pošte.

 

Med državami EU se je uporaba interneta nekoliko razlikovala; medtem ko ga je v Bolgariji uporabljajo 70 odstotkov, ga je na Danskem 99 odstotkov. Ob tem so v Eurostatu spomnili, da je v EU leta 2010 internet uporabljalo 67 odstotkov, leta 2015 pa 78 odstotkov prebivalcev, starih med 16 in 74 let.

Lani so ga v EU uporabljali predvsem za prejemanje in pošiljanje spletne pošte (74 odstotkov), za iskanje informacij o proizvodih ali storitvah (69 odstotkov), za pošiljanje kratkih sporočil (68 odstotkov), za prebiranje novic (65 odstotkov) ter za telefonske in video klice (60 odstotkov).

Med državami EU, za katere so bili na voljo podatki, so bili video klici in telefonski klici prek interneta najbolj popularni na Cipru (85 odstotkov) in na Nizozemskem (83 odstotkov). Odstotek pa je bil najnižji na Češkem in v Sloveniji, kjer je na ta način komunicirala le nekaj več kot polovica (52 odstotkov) vprašanih, starih med 16 in 74 let.

Večina ljudi je internet uporabljala tudi za spletno bančništvo (57 odstotkov), za poslušanje glasbe (56 odstotkov), za udejstvovanje na družbenih omrežjih (56 odstotkov) in za iskanje zdravstvenih informacij (55 odstotkov), še ugotavlja Eurostat.

Source
STA
Back to top button