AktualnoEvropa

Pahor najprej v Srbiji in nato na Kosovu o razmerah v regiji

Predsednik republike Borut Pahor bo v okviru priprav na naslednji vrh voditeljev procesa Brdo-Brioni danes obiskal Srbijo, kjer se bo sestal s tamkajšnjim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Dan kasneje bo nato odpotoval na Kosovo, kjer ga bosta v Prištini sprejela predsednica Vjosa Osmani in premier Albin Kurti.

 

 

Kot so sporočili iz Pahorjevega urada, je namen srečanj in pogovorov z najvišjimi predstavniki Srbije in Kosova izmenjava ocen in stališč o dialogu med Beogradom in Prištino, razmerah na Zahodnem Balkanu, njegovi evropski perspektivi ter pripravi naslednjega vrha procesa Brdo-Brioni.

Zadnje srečanje voditeljev v okviru tega procesa je Pahor gostil 17. maja na Brdu pri Kranju, njegovo osrednje sporočilo pa je bila nujnost bistveno hitrejšega vključevanja držav Zahodnega Balkana v EU. To je tudi ena od prioritet slovenskega predsedovanja Sveta EU.

V okviru predsedovanja je oktobra potekal neformalni vrh EU-Zahodni Balkan. Na njem so se zbrali voditelji vseh 27 članic EU ter šestih držav Zahodnega Balkana – Albanije, BiH, Srbije, Severne Makedonije, Črne gore in Kosova. Na srečanju so potrdili evropsko perspektivo regije in zavezanost širitvenemu procesu, a bistvenih premikov za države regije ni prinesel.

Trenutno najbolj pereče širitveno vprašanje je, kdaj bo unija začela pristopna pogajanja s Severno Makedonijo in Albanijo. V regiji sicer daleč največ skrbi vzbuja situacija v BiH, ki je po oceni mnogih najbolj zaskrbljujoča od konca vojne v 90. letih prejšnjega stoletja in bi lahko celo vodila v razpad skupne države. Tudi odnosi med Kosovom in Srbijo ostajajo napeti. Še posebej so se zaostrili septembra, potem ko je Priština uvedla nova pravila glede uporabe registrskih oznak za srbska vozila.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button