Pahor in Van der Bellen za tesnejše sodelovanje v boju proti podnebnim spremembam

Predsednik republike Borut Pahor je danes po video zvezi opravil daljši pogovor z avstrijskim kolegom Alexandrom Van der Bellnom. Predsednika sta izmenjala poglede na aktualne mednarodne teme in se dogovorila za tesnejše sodelovanje v boju proti podnebnim spremembam. Govorila sta še o pandemiji covida-19 in slovenski manjšini v Avstriji.

Kot so zapisali v Pahorjevem uradu, sta predsednika pomemben del pogovora posvetila problematiki podnebnih sprememb. Oba tej problematiki namenjata veliko pozornosti, saj gre za enega največjih izzivov prihodnjega razvoja. Dogovorila sta se, da se bosta takoj, ko bo možno, sestala v Mariboru in skupaj s svetovalci izmenjala poglede in dobre prakse pri soočanju s podnebnimi spremembami, so navedli.

Predsednik Pahor je poleg tega v pogovoru izrazil zadovoljstvo, da je bil avstrijski zakon o plebiscitni donaciji, ki je podlaga za finančno podporo deželi avstrijska Koroška, danes objavljen tudi v slovenskem jeziku. Tako se je prvič v zgodovini zgodilo, da je bil avstrijski zakon objavljen v nenemškem jeziku, so poudarili v uradu predsednika republike.

Predsednika sta tudi obsodila mazaške akcije skrajnežev na avstrijskem Koroškem, ki škodijo sožitju med slovensko in nemško govorečo skupnostjo, pri tem pa pozitivno ocenila dosedanji odziv državnih in regionalnih oblasti v Avstriji, so dodali.

Sogovornika sta se pogovarjala tudi o pandemiji covida-19. Pozvala sta k tesnemu in strpnemu sodelovanju na ravni Evropske unije pri spopadanju z zdravstveno krizo ter k učinkovitemu delovanju pri soočanju z njenimi ekonomskimi in socialnimi posledicami. Poudarila sta, da je EU učinkovita le, če je enotna, in ocenila, da je poglobljena razprava o prihodnosti EU v danih razmerah nujna.

Pahor in Van der Bellen sta izmenjala poglede na aktualne mednarodne teme. Spomnila sta na odgovornost politikov, da ne pride do napetosti, kakršnim smo bili priča v ZDA v začetku januarja.

O teh in drugih aktualnih temah bo tekel pogovor tudi na rednem letnem srečanju predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške, ki ga bo letos gostil predsednik Pahor, so še napovedali v uradu slovenskega predsednika države.

Source
STA
Back to top button