AktualnoEvropa

Pahor in Mattarella danes v Novi Gorici in Gorici v podporo EPK 2025

Obrambni ministri Nata danes v Bruslju začenjajo dvodnevno zasedanje, na katerem bodo govorili o Afganistanu, predvsem o naukih po umiku zavezniških sil iz države in boju proti terorizmu. V ospredju bodo tudi odnosi z Rusijo, s katero Nato kljub zadnjim potezam Moskve ohranja dialog. Med glavnimi temami bo tudi krepitev odvračanja in obrambe.

 

 

Obrambni ministri zavezništva, med njimi slovenski minister za obrambo Matej Tonin, se po več kot letu in pol znova srečujejo v živo. Na podlagi sklepov z junijskega vrha Nata bodo nadaljevali delo v okviru priprav na vrh zavezništva prihodnje leto v Madridu, na katerem naj bi sprejeli nov strateški koncept Nata.

Prvi dan zasedanja bodo razpravljali o prihodnji krepitvi odvračalne in obrambne drže. Razprava je del širšega procesa in načrtov prilagajanja zavezništva na nove izzive in grožnje. Ministri bodo med drugim potrdili Natove cilje zmogljivosti 2021 tako na ravni zavezništva kot za posamezne članice.

Na zasedanju bo govora tudi o odnosih z Rusijo, ki so, kot opozarjajo pri Natu, na najnižji točki od konca hladne vojne. Zavezništvo obžaluje zadnjo odločitev Rusije o začasni prekinitvi svoje misije pri Natu v Bruslju in zaprtju Natovih uradov v Moskvi, pri tem pa ostaja odprto za dialog, tudi v okviru Sveta Nato-Rusija.

Na dnevnem redu je tudi Afganistan. Po boleči izkušnji v povezavi z umikom zavezniških sil iz države in ponovno vrnitvijo talibanov na oblast bodo ministri govorili o naukih, ki jih bo moral Nato potegniti iz tega. Današnja razprava bo tako prva priložnost za oceno v okviru procesa samorefleksije. Sicer pa bodo ministri govorili tudi o tem, kako zagotoviti, da država ne postane ponovno zatočišče za teroriste.

Predviden je tudi podpis izjave o ustanovitvi milijarde evrov vrednega Natovega sklada za inovacije za razvoj nastajajočih in prebojnih tehnologij. Ministri bodo tudi sprejeli prvo strategijo o umetni inteligenci.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button