Osrednji del Španije še vedno ohromljen zaradi snega

Madrid in osrednji del Španije sta dva dni po snežnem neurju Filomena še vedno ohromljena zaradi snega. Šole, sodišča in muzeji ostajajo danes zaprti, sneg še vedno leži na pločnikih ter ovira promet na mnogih cestah. Trenutno oblasti najbolj skrbijo nizke temperature in poledica. Prebivalce pozivajo, naj ostanejo doma in se ne podajajo na pot.

V madridski regiji bodo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zaradi snega danes in v torek zaprte vse izobraževalne ustanove, od vrtcev do univerz, sodišča pa ne bodo delovala do srede. Tudi vrata muzejev, kulturnih centrov in knjižnic ostajajo zaprta še dva dneva.

Tudi javni avtobusni promet še ne deluje, po drugi strani pa nemoteno obratuje madridska podzemna železnica. Znova je stekel tudi primestni železniški promet, a vozi manj vlakov kot običajno. Z več omejitvami je ponovno začelo delovati tudi madridsko letališče Barajas, od koder je ponoči poletelo nekaj letal. Še vedno pa so večinoma prekinjene medmestne in mednarodne železniške povezave iz Madrida.

V španski prestolnici je bilo po najhujšem snežnem neurju v zadnjih 50 letih po navedbah AFP davi zelo tiho, prometa na cestah je bilo zelo malo. Do jutra so uspeli očistiti sneg le z glavnih madridskih ulic, večina mestnih četrti je še vedno zasneženih. Pločniki so večinoma neprehodni.

Oblasti madridske regije so sporočile, da so tamkajšnjim občinam razdelile 277 ton soli za posipanje cest. Iz drugih delov Španije so v Madridu prejeli okoli 3500 ton soli.

Okoli 500 prebivalcev madridske regije je moralo noč preživeti v začasnih bivališčih, kot so športni centri. Kakih sto kupcev in zaposlenih pa je moralo dve noči preživeti v nakupovalnem središču v Majadahondi severno od Madrida. “Ljudje spijo kar na kartonu na tleh,” je za špansko televizijo TVE dejal zaposleni v eni od tamkajšnjih restavracij. Iz Španije medtem poročajo tudi o požrtvovalnih zdravstvenih delavcih, ki so v neurju zapustili svoje avtomobile in več ur pešačili na delo.

V neurju Filomena, ki je s seboj prineslo najobilnejše padavine v zadnjih nekaj desetletjih, so umrli najmanj štirje ljudje. Do sobote zvečer je v Madridu nepretrgoma snežilo 30 ur, v delih španske prestolnice je zapadlo več kot 60 centimetrov snega, zaradi česar so na cestah obtičali številni vozniki.

Vremenskih nevšečnosti na območju še ni konec, saj ga je zdaj zajel še mraz. Živo srebro naj bi se po napovedih vremenoslovcev spustilo do minus 10 stopinj Celzija, napovedane so tudi nove snežne padavine. Po poročanju britanskega BBC so v nekaterih delih Španije ponoči zabeležili do minus 8 stopinj Celzija. Val mraza naj bi na Iberskem polotoku vztrajal do četrtka.

Vreme povzroča preglavice tudi pri razdeljevanju cepiva proti covidu-19. Španska vlada je sporočila, da so med drugim poskrbeli za konvoje s spremstvom, da bi zagotovili, da bodo regionalnim oblastem še danes dobavili skupno okoli 300.000 odmerkov cepiva, kot je bilo predvideno. “Zavezali smo se, da bomo zagotovili dobavo cepiva in hrane. V ta namen so vzpostavili koridorje,” je v nedeljo sporočil španski minister za promet Jose Luis Abalos.

Source
STA
Back to top button