Orban napovedal skorajšnji dogovor s kitajskim proizvajalcem cepiva Sinopharm

Madžarska pričakuje, da bo s kitajskim proizvajalcem cepiva proti covidu-19 Sinopharm v kratkem podpisala dogovor o dobavi tega cepiva, je danes dejal premier Viktor Orban in dodal, da se bo z njim cepil tudi sam. “Danes ali jutri bomo podpisali pogodbo o dobavi” iz Kitajske, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Orban.

 

“Kitajci ta virus poznajo najdlje, zato verjetno o njem vedo največ,” je dejal madžarski premier in dodal, da Madžarska spremlja, kako množično cepljenje s kitajskim cepivom poteka v sosednji Srbiji.

V začetku tega meseca je Srbija postala prva evropska država, ki je začela program množičnega cepljenja s kitajskim cepivom, potem ko je iz Kitajske prejela milijon odmerkov.

“Počakal bom na vrsto in ko bo čas, bom izbral kitajsko cepivo,” je dejal Orban, ki je glasen kritik dolgotrajnih postopkov dobave cepiva v EU iz skupnega naročila.

Budimpešta bo naročila 500.000 odmerkov cepiva podjetja Sinopharm, je v četrtek sporočil vodja Orbanovega kabineta Gergely Gulyas. Madžarska želi čim prej doseči cilj cepljenja 70 odstotkov prebivalcev, ki ga je postavila Evropska komisija, zato bo zaradi dolgotrajnih postopkov skupne nabave v EU potrebovala tudi cepiva iz drugih virov, kot so cepivo AstraZenece, rusko cepivo Sputnik V ter cepivo kitajskega podjetja Sinopharm, je dejal.

Prejšnji teden je Madžarska postala prva članica EU, ki je odobrila rusko cepivo Sputnik V, in sporočila, da se je dogovorila za nakup dveh milijonov odmerkov.

Da bi pospešili postopek odobritve, vladni odlok, objavljen v četrtek, dovoljuje zunanjemu ministru, da izda dovoljenje za katero koli cepivo, s katerim so v svetu že cepili več kot milijon ljudi.

Rusko in kitajsko cepivo še nista dobila dovoljenja Evropske agencije za zdravila (Ema) za uporabo v EU, o dovoljenju za cepivo AstraZenece pa naj bi Ema odločila danes.

Pripravljenost Madžarov za cepljenje je sicer med najnižjimi v EU, vendar pa naklonjenost cepljenju v zadnjih mesecih narašča, poroča AFP. V raziskavi, ki jo je danes objavila javnomnenjska agencija Publicus, je šest od desetih Madžarov dejalo, da bi se želeli cepiti. Novembra lani so tako odgovorili štirje od desetih Madžarov.

Source
STA
Back to top button