Opec: Močno povpraševanje po nafti bo premagalo grožnjo omikrona

Svetovno povpraševanje po nafti naj bi letos ostalo močno in bo premagalo kratkotrajno motnjo, ki jo je povzročila koronavirusna različica omikron. Tako meni skupina držav proizvajalk nafte Opec, ki pa vseeno opozarja, da bi prihodnje mutacije koronavirusa in omejitve potovanj, povezane s pandemijo, ogrozile globalno gospodarsko okrevanje.

 

 

Pozitivno napoved je skupina objavila potem, ko so cene za sod severnomorske nafte brent danes dosegle najvišje ravni po letu 2014, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Okrog 14.30 po srednjeevropskem času se je cena za sod gibala okrog 87,45 dolarja.

Hitro širjenje omikrona je sicer države prisililo, da so ponovno omejile potovanja in druženje. So pa raziskave pokazala, da omikron povzroča manj hudo obliko bolezni, kar je vlilo nekaj optimizma, da bo gospodarstvo letos okrevalo in se bo tako povpraševanje po nafti povečalo.

Opecovo mesečno poročilo predvideva, da bo povpraševanje ostalo močno, pri čemer pa niso spreminjali napovedi povečanega povpraševanje, ki naj bi se letos gibalo pri 4,2 milijona sodih dnevno.

Svetovna poraba nafte pa naj bi po pričakovanjih letos dosegla 100,8 milijona sodov dnevno.

Opec sicer predvideva, da bo vpliv omikrona šibek in kratkotrajen, vseeno pa ostaja negotovost zaradi morebitnih novih različic in ponovnih omejitev gibanja, ki bi lahko ogrozile okrevanje gospodarstva.

Source
STA
Back to top button